Zdravlje žene

Velika greška koju svi pravimo: Spavanje pod klimom – zašto je opasno?

Iako je teško zamisliti život bez klima-uređaja tokom vrelih letnjih dana, nije preporučljivo da spavate dok su oni uključeni.

05.07.2024.

14:55

Izvor: Jutarnji.hr

2
Velika greška koju svi pravimo: Spavanje pod klimom – zašto je opasno?
antoniodiaz/Shutterstock

Podeli:

Klima-uređaji postali su nezaobilazni predmet u kući tokom vrućih letnih dana i noći. Često mnogi ljudi i spavaju u sobi u kojoj je uključen klima-uređaj kako bi se tako spasli od znojenja, stalnih buđenja i neprijatnosti koju nose sparne noći.

Temperature leti neretko prelaze 35 stepeni Celzijusa, ali mnogi lekari upozoravaju da nije zdravo da temperatura u prostoriji bude znatno niža od spoljašnje.

Stručnjaci upozoravaju da se ne preporučuje spavanje s uključenom klimom u spavaćoj sobi, već je važno rashladiti prostorije pre spavanja. Odnosno, možete koristiti klima-uređaj koji se nalazi u drugoj prostoriji ili rashladiti spavaću sobu ako ima klima-uređaj i zatim ga isključiti.

Spavanje pod klimatizacijom može dovesti do brojnih zdravstvenih problema poput ukočenosti kostiju i mišića ili bolesti disajnog sistema. Na klima-uređaje su posebno osetljive bebe i hronični bolesnici.

Ono što mnogi zaboravljaju jeste i redovno čišćenje klima-uređaja. Ako se klima-uređaj ne čisti, kod osetljivih grupa poput astmatičara i dece može izazvati probleme poput astme, a može negativno uticati i na zdrave osobe.