Zdravlje žene

Nega lica i tela u trudnoći: Dr Pešić otkriva šta nikako ne bi trebalo da koristite VIDEO

Period trudnoće se sa razlogom zove i "drugo stanje", pa ne čudi što se tada menja i način nege lica i tela.

04.10.2024.

12:58

Izvor: B92.net/TV Prva

0
Nega lica i tela u trudnoći: Dr Pešić otkriva šta nikako ne bi trebalo da koristite VIDEO
Pixel-Shot/Shutterstock

Podeli:

Tokom trudnoće, žensko telo prolazi kroz razne promene, pa je tome potrebno prilagoditi i negu.

Detaljnije o tome, govorila je u emisiji "150 minuta" dermatološkinja Jovana Pešić:

 

"S druge strane, ono što se dešava fiziološki u samoj trudnoći jeste kako raste sam stomak, dolazi do pojava strija i vrlo često trudnice traže od nas savet koji od ovih proizvoda mogu da koriste kako bi to prevenirale i šta mogu da urade, kako bi te strije bile manje vidljivije i da sa njima nemaju veliki problem. Ali isto tako i pojava hiperpigmentacije. To je zapravo pojava fleka na samom licu, koje se dešavaju u samom procesu trudnoće",  kaže dermatološkinja, ističući da se u trudnoći koriste blagi proizvodi:

Printscreen/TV Prva

"To su obične hidratantne kreme, blagi čistači za telo, ali je bitno da vodimo računa o nekim određenim aktivnim supstancama, koje nikako nisu dozvoljene u ovom periodu", navodi doktorka, ističući:

"Ono što je bitno napomenuti jeste salicilna kiselina, koju ne bi trebalo da koristimo u samom procesu trudnoće. Ona može da se nalazi u određenim šamponima i to su najpre šamponi koji su namenjeni seborojičnoj koži, odnosno problemima kao što je seborojični dermatitis. Ta koncentracija u opštoj kozmetici je dosta niska, uglavnom do 2 procenta i čak nije toliko strašna kad govorimo o trudnicama. Međutim, mi uvek savetujemo trudnicama da izbacimo ovu vrstu šampona, nego da koriste blage šampone, neutralne šampone i to je zaista jedan veliki broj proizvoda".

Kada je lice u pitanju, doktorka ističe da nikada ne preporučuju retinol, odnosno retinoid.

"Sve ove stvari mi apsolutno isključujemo kod trudnica, naravno, kao i upotrebu lekova, koji su na ovoj bazi, to je apsolutno kontraindikovano u trudnoći",kaže doktorka, dodajući da bi pored retinola trebalo izbaciti i salicilnu kiselinu.

A šta je dozvoljeno da se koristi?

"Svi preparati na bazi hijaluronske kiseline su potpuno ok. To je ono što nam je u kremama za hidrataciju. Isto važi za niacinamid",  kaže Jovana.

Šta je još dermatološkinja podelila, pogledajte u snimku:

Izvor: Prva