Zdravlje žene

Doba dana u koje bi trebalo da izbegavate jabuke, ne može vam ništa dobro doneti

Poznato je da su jabuke jedna od najzdravijih vrsta voća koju možemo da dodamo svakodnevnoj ishrani.

21.03.2024.

11:42

Izvor: Ženski magazin

5
Doba dana u koje bi trebalo da izbegavate jabuke, ne može vam ništa dobro doneti
Undrey/Shutterstock

Podeli:

Ono što većina ljudi ne zna jeste da postoji određeno vreme kada jabuka postaje kontraproduktivna za telo. Kada je najgore vreme da pojedete jabuku?

Koristi od jabuka

  • Jabuke su bogate dijetalnim vlaknima koja vam pomažu da duže ostanete siti i sprečavaju da se prejedate. Takođe vam pomažu da održite zdrav sistem za varenje.
  • Bogate su antioksidansima, koji vam pomažu da sprečite bolesti kao što su rak i dijabetes.
  • Jabuke su bogate vitaminom C, koji je odličan za vaš imuni sistem i sprečava prehladu i grip.
  • Bogate su kalijumom, koji vam pomaže da ostanete hidrirani i puni energije tokom dužeg vremena.
  • Bogate su vitaminom A i vitaminom B6.
  • Jabuka je superzdrava opcija za niskokaloričnu užinu.

Kada je najgore vreme da pojedete jabuku?

Najgore vreme za jedenje jabuka je noću, kada se vaš metabolizam usporava i telo ulazi u fazu odmora. Kada se to dogodi, vaše telo ne može da razgradi hranljive materije u jabuci i na kraju ih izbacuje.

Zašto je jutro najbolje vreme?

Kada jedete jabuke ujutru, pomažete svom telu na mnogo načina. S jedne strane, smanjujete rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i gojaznosti. S druge strane, takođe možete održavati zdravu težinu, a istovremeno povećati svoje šanse da ostanete aktivni tokom dana.

Pored toga, njihov visok sadržaj vlakana doprinosi pravilnom funkcionisanju digestivnog sistema, zbog čega ćete se osećati sitima do sledećeg obroka.

Na šta još treba da pazite?

Ako se pridržavamo opšteg pravila da je jutro najbolje vreme za jabuke, a veče najgore, onda možemo zaključiti da je i drugo doba dana loše za jedenje omiljenog voća. A istina je da još uvek postoji trenutak u danu kada treba izbegavati da jedete jabuke. Dakle, takođe imajte na umu da ako pojedete jabuku nakon treninga, vaše telo neće razgraditi svoje hranljive materije. To je zato što su telu potrebni proteini za popravku mišića i ugljeni hidrati za energiju.

Ono što će se zapravo dogoditi jeste da će telo razgraditi svoje šećere, puštajući ih u krvotok, gde će se pretvoriti u glukozu. Nije najbolje jesti jabuke posle vežbanja, kada su vašem telu potrebni proteini i ugljeni hidrati za efikasan oporavak.