Veze i odnosi

Svi znamo za G tačku, ali da li ste znali da postoji i tačka A?

Univerzum ženskih erogenih zona je ogroman i raznolik, sa oblastima koje obećavaju intenzivna i zadovoljavajuća čulna iskustva.

25.08.2024.

14:04

Izvor: Muški magazin

16
Svi znamo za G tačku, ali da li ste znali da postoji i tačka A?
mikeforemniakowski/Shutterstock

Podeli:

Dok je G-tačka decenijama privlačila pažnju, postoji još jedna manje poznata, ali podjednako fascinantna oblast: A-tačka, koju je otkrio malezijski naučnik Čua Či En i nazvao "AFE zona" (Anterior Fornik Erogenous). Zona A je predmet proučavanja i debate u oblasti seksologije od kasnih 1990-ih.

Šta je tačka A i gde se nalazi?

A-tačka je duboka erogena zona koja se nalazi na vrhu vaginalnog kanala, tačnije u prorezu gde se grlić materice spušta i formira zasvođen prostor između materice i bešike. Ovo područje je takođe indirektno povezano sa klitorisom preko uretre, što ga čini izuzetno osetljivim nervnim područjem.  Koncept tačke A uvela je Čua Či En 1997. godine u naučnom časopisu Sexual and Marital Therapy. Kasnije je australijski urolog Helen O'Konel proširila ovo istraživanje, opisujući tačku A ne samo kao područje, već kao neku vrstu "dugmeta" koje se nalazi pored vagine. Ovaj opis je pomogao da se razjasni tačna lokacija i značaj tačke A u ženskoj anatomiji.

Značaj tačke A u ženskoj seksualnosti

A-tačka je sastavni deo "klitoralnog kompleksa", termina koji uključuje nekoliko međusobno povezanih erogenih zona u ženskom telu. Zbog svoje povezanosti sa brojnim nervima, A-tačka može pružiti značajan kapacitet zadovoljstva, što dovodi do toga da neke žene dožive cervikalne orgazme koji su neverovatno duboki i visceralni.

Kako ćete pristupiti tački A?

Dolazak do tačke A zahteva strpljenje i pripremu. Stručnjaci kažu da, iako može biti teško postići orgazam u A tački, to nije nemoguće. Da biste pronašli tačku A, potrebno je da locirate vrh grlića materice, bilo rukom ili igračkom. Na kraju vagine se nalazi vrh grlića materice, koji je mekan, sličan vrhu nosa. Tačka A je u malom udubljenju gde se grlić materice spaja sa vrhom vaginalnog kanala, prema pupku.

Uporedite sa tačkom G

G-tačka, koju je otkrio ginekolog Ernst Grefenberg 1950-ih, je još jedna dobro poznata erogena zona. Smeštena 5 do 8 centimetara na prednjem delu vaginalnog zida, G-tačka je izuzetno osetljiva i smatra se ženskim ekvivalentom muške prostate. Iako tačna lokacija G-tačke može varirati među ženama, njena pravilna stimulacija može dovesti do intenzivnih orgazama.

Istraživanje novih zona zadovoljstva

Otkriće i istraživanje tačke A je veliki napredak u razumevanju ženske anatomije i seksualnosti. Kao i kod bilo koje druge erogene zone, otvorena komunikacija sa partnerom i pažljivo eksperimentisanje su ključni za otkrivanje šta najbolje funkcioniše za svaku osobu. Istraživanje novih oblasti zadovoljstva može obogatiti nečiji seksualni život i pružiti nova, zadovoljavajuća iskustva.

Saveti za stimulisanje A-tačke

  • Priprema: Važno je da se uverite da je vaša partnerka potpuno opuštena pre nego što počnete sa stimulacijom.
  • Podmazivanje: Korišćenje dovoljno lubrikanta je od vitalnog značaja da biste izbegli bilo kakvu nelagodnost ili iritaciju tokom istraživanja.
  • Postepena stimulacija: Počnite sa blagom, postepenom stimulacijom, povećavajući pritisak i intenzitet po potrebi.
  • Korišćenje igračaka: Seks igračke dizajnirane da dosegnu duboka područja mogu biti posebno korisne za stimulaciju A tačke.
  • Komunikacija: Održavajte otvorenu i iskrenu komunikaciju sa svojim partnerom kako biste osigurali da iskustvo bude prijatno za oboje.