Veze i odnosi

"Naša ljubav trajala je 54 godine", Rada Đuričin je do smrti volela ovog srpskog naučnika

Rada Đuričin, dramska umetnica, preminula je u 91. godini u Beogradu, saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište.

04.09.2024.

13:31

Izvor: Kurir/superžena

14
"Naša ljubav trajala je 54 godine", Rada Đuričin je do smrti volela ovog srpskog naučnika
Amir Hamzagic/ATAImages

Podeli:

Završila je dva fakulteta, književnost i glumačku akademiju. Na FDU je diplomirala u klasi s Nikolom Simićem, Ružicom Sokić, Ljiljanom Marković i Batom Živojinovićem.

Privatni život

Rada je do samog kraja volela Dragoslava Popovića, profesora nuklearne fizike na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Naša istaknuta umetnica je jednom prilikom otkrila i kako se upoznala sa svojim suprugom.

"Drugarica me odvela na žurku kod mladog inženjera koji je odlazio na jednogodišnji obilazak nuklearnih elektrana po svetu. Godinu dana kasnije srela sam ga na ulici. Bilo je to uoči 1959, koju smo zajedno dočekali. I u martu smo se venčali! Naša ljubav trajala je 54 godine, sve do marta 2013. godine", rekla je ona jednom prilikom.

Nedostaje joj suprug

"Nedostaje mi moj glavni životni oslonac, moj suprug Dragoslav. Ali imam sina Radana i njegovu porodicu. Imam sestru Nadu, prijatelje i, što je vrlo važno, imam još i svoj posao. Nastavljam da živim i da dejstvujem.Najviše se ponosim svojim suprugom, najvažnijim čovekom u mom životu. Bio je izuzetna ličnost, velikog znanja i dela, i velike skromnosti."

Profesor Dragoslav Popović predvodio je grupu naučnika u Institutu za nuklearne nauke u Vinči koja je sprovodila tajni projekat u oktobru 1958. godine pri kojem bivaju izloženi smrtnonosnoj dozi zračenja, nakon čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje u Kliniku "Kiri" u Parizu.

Nuklearna nesreća u Vinči desila se 15. oktobra 1958. godine u Institutu za nuklearne nauke u Vinči, kada je došlo do curenja radioaktivnog materijala iz prvog nuklearnog reaktora u Jugoslaviji. Za Dragoslava Popovića tvrde da je znao da napravi atomsku bombu, ali nikad to nije uradio.

Životni moto Rade Đuričin, kako je često govorila, bila je misao Desanke Maksimović: "Život ima svoj početak, trajanje i kraj. Samo tako ga moramo prihvatiti. U tome je čovekova snaga i veličina!"