Veze i odnosi

Ovih 6 stvari bi svako od nas trebalo da zna o seksu

Seksualna terapeutkinja otkrila je koje bi ključne stvari trebalo da znamo o seksualnom odnosu.

09.09.2024.

19:31

Izvor: Večernji.hr

2
Ovih 6 stvari bi svako od nas trebalo da zna o seksu
ORION PRODUCTION/Shutterstock

Podeli:

Iako postoji mnogo informacija o seksu, veliki deo njih je zapravo netačan ili pogrešan. To je razlog zašto seksualni terapeuti često rešavaju probleme klijenata kroz jednostavnu edukaciju o seksu.

Koji savet najčešće dele i šta bismo želeli da smo svi naučili u školi? Evo nekoliko ključnih stvari:

Cilj seksa nije orgazam, već užitak

Žene često previše brinu o orgazmu – nedostatku, vremenu koje je potrebno da dođu do njega, zašto nije isti kao prošli put. Seksualni terapeuti smatraju da je to nepotrebno. Orgazam bi trebalo da bude kao desert nakon obroka – lep dodatak, ali ne razlog zbog kojeg ste "došli na večeru". Parovi koji imaju najbolji seks ne stavljaju orgazam u centar, već uživaju u procesu.

Želja varira – i to je normalno

Mnogo parova nepotrebno brine kada jedno od njih izgubi želju za seksom. Želja nije statična; ona varira u zavisnosti od životnih okolnosti. Stres, zdravstveni problemi, trudnoća, roditeljstvo i finansijske brige često utiču na libido. Ključ je razgovor i razumevanje ovih prirodnih fluktuacija.

Vaša vagina miriše sasvim prirodno

Od ranog doba žene se brinu o mirisu svojih intimnih delova, što tržište koristi kroz proizvode koji obećavaju "osvežavanje". Međutim, zdrava vagina ima svoj blagi, prirodni miris, a ti proizvodi mogu narušiti njenu ravnotežu i uzrokovati probleme. Bitno je da prihvatite prirodan miris i posetite lekara ako primetite promene.

mikeforemniakowski/Shutterstock

Anksioznost oko performansi je česta i rešiva

Mnogi ljudi, bez obzira na pol, mogu tokom seksa postati previše svesni svog izgleda i izvođenja. Ta anksioznost može narušiti užitak. Tehnike opuštanja, svesnost i fokusiranje na osećanja, a ne izgled, mogu pomoći u savladavanju ove prepreke.

Seksualna kompatibilnost zahteva trud

Mnogi veruju da seksualna kompatibilnost dolazi prirodno, ali ona zapravo zahteva rad i prilagođavanje. Hemija koja se oseti na početku veze često je samo požuda, a prava kompatibilnost dolazi kroz komunikaciju i spremnost na kompromis.

I muškarci mogu imati nizak libido

Iako postoji stereotip da muškarci uvek žele seks, mnogi muškarci takođe prolaze kroz periode niske želje, što može biti uzrokovano stresom, depresijom, lošim navikama i gubitkom samopouzdanja. Važno je prepoznati ove izazove i potražiti podršku, umesto da se osećate neadekvatno, piše Daily Mail.