Veze i odnosi

Jedna uobičajena navika partnera može uništiti brak: Dobro razmislite sledeći put

Jedan od mnogih razloga za svađe u braku su finansije, a parovi često nisu svesni kako da se pozabave brakom i novcem.

08.10.2024.

9:11

Izvor: Index.hr

2
Jedna uobičajena navika partnera može uništiti brak: Dobro razmislite sledeći put
DimaBerlin/Shutterstock

Podeli:

U romantičnoj vezi, koliko god se parovi voleli, mogu se posvađati oko novca. Nažalost, postoje i trenuci kada stvari izmaknu kontroli, ističe bračna savetnica i terapeutkinja, Kristina Jang.

"Jednostavno neslaganje oko finansijskih pitanja može se pretvoriti u nešto što bi moglo uništiti brak", upozorila je za YourTango.

Dakle, glavni uzrok mnogih sukoba u braku često su finansije. Parovi, bez obzira na to koliko se vole, mogu da se nađu u svađama oko novca, a jednostavne nesuglasice mogu se pretvoriti u ozbiljne probleme koji prete braku.

"Različita viđenja novca, gde jedan partner vidi novac kao izvor sigurnosti, a drugi kao sredstvo za podizanje samopouzdanja, mogu izazvati napetost koje parovi nisu ni svesni", objašnjava terapeutkinja.

Photoroyalty/Shutterstock

Neravnomerna raspodela finansijskih odgovornosti takođe je čest problem. Ako jedan partner preuzme sve finansijske odluke, to može dovesti do nesporazuma, pa čak i finansijskog zlostavljanja. Važno je da oba partnera zajednički učestvuju u planiranju finansije te donose odluke o trošenju.

Još jedan izazov su različiti finansijski ciljevi. Kada jedan partner troši previše na nevažne stvari, to može stvoriti osećaj nepravde, naročito ako se zanemaruju važni troškovi. Takođe, neravnoteža u primanjima može dovesti do sukoba, naročito ako onaj koji zarađuje više pokušava da kontroliše finansije u braku.

"Rešenje ovih problema leži u otvorenoj komunikaciji i saradnji. Razgovarajte o finansijama, planirajte zajedno i ne dozvolite da negativne emocije prevladaju. Ključ je u slušanju, razumevanju i kompromisu", zaključuje terapeutkinja.