Veze i odnosi

Raste prosečna dužina penisa, a razlog izaziva zabrinutost

Uprkos tome što bi ovo moglo da se smatra pozitivnim razvojem, naučnici upozoravaju da bi razlozi ove promene mogli biti povezani s potencijalno štetnim faktorima.

14.10.2024.

21:47

Izvor: 24sata.hr

6
Raste prosečna dužina penisa, a razlog izaziva zabrinutost
shisu_ka/Shutterstock

Podeli:

Iako se često govori da je veličina važna, naročito kada je reč o muškim genitalijama, novo istraživanje otkrilo je zabrinjavajući trend u vidu dužine penisa kod muškaraca širom sveta. Iako bi mnogi pomislili da je veća prosečna dužina dobra vest, razlozi koji stoje iza ovog fenomena izazivaju zabrinutost.

Studija, koju je sproveo tim naučnika predvođen dr Majklon Ajzenbergom sa Stanford Medicine, otkrila je značajan porast prosečne dužine penisa u erekciji u poslednjih 30 godina.

Istraživanje je analiziralo podatke prikupljene od 55.761 muškaraca širom sveta u periodu od 1942. do 2021. godine. Podaci pokazuju da je prosečna dužina penisa porasla s 12,3 centimetra na 15,2 centimetra - što predstavlja porast od 24 posto u samo tri decenije.

Zabrinutost zbog okolnih faktora

Uprkos tome što bi se moglo smatrati pozitivnim razvojem, naučnici upozoravaju da bi razlozi ovog porasta mogli biti povezani s potencijalno štetnim faktorima. Doktor smatra da su hemikalije iz okoline, poput pesticida ili određenih proizvoda za higijenu, glavni uzrok ovog fenomena. Te materije, poznate kao endokrini disruptori, mogu ometati hormonalne sisteme u telu i uzrokovati promene u reproduktivnom zdravlju.

"Primetili smo trendove u drugim aspektima muškog reproduktivnog zdravlja, poput pada broja spermatozoida, pa smo smatrali da bi slični faktori mogli uticati i na dužinu penisa", izjavio je dr Ajzenberg. Dodao je kako promene u sistemu tela i hormonalnom sistemu takođe mogu imati uticaj na reproduktivni razvoj, kao i rani ulazak u pubertet kod dečaka i devojčica.

Potencijalni uticaj na buduće generacije

Ono što posebno zabrinjava naučnike je brzina kojom se ove promene događaju.

"Ako vidimo tako brzu promenu, to znači da nešto snažno utiče na naša tela", naglasio je.

On poziva na dodatna istraživanja kako bi se bolje razumelo zašto se to događa i kako bi se pronašli načini za rešavanje ovog problema.

Osim uticaja hemikalija iz okoline, naučnici su uzeli u obzir i druge faktore koji bi mogli da utiču na rezultate istraživanja, poput metoda merenja i stanja uzbuđenosti učesnika. Ipak, smatraju da je ovaj trend dovoljno značajan da zahteva dalju pažnju, jer bi mogao imati dugoročne posledice na reproduktivno zdravlje muškaraca.