Aktuelno

Praktične kratke frizure koje osvajaju: saveti za odabir i održavanje

U svetu frizura, praktične kratke frizure postaju sve popularnije iz mnogo razloga. Otkrijte kako odabrati i održavati savršenu kratku frizuru koja odražava vaš stil i olakšava svakodnevnu rutinu.

04.04.2024.

15:50

Izvor: B92

0
Praktične kratke frizure koje osvajaju: saveti za odabir i održavanje
popcorner/Shutterstock

Podeli:

Prednosti kratkih frizura

Kratke frizure donose brojne prednosti. Osim što su praktične i lako se održavaju, one su osvežavajuće i stilski izazovne. Ova frizura naglašava crte lica i može stvoriti sofisticiran izgled. Takođe, kratke frizure su idealne za tople dane jer pružaju osveženje i lakoću održavanja. One takođe mogu biti izuzetno oslobađajuće, omogućavajući pojedincu da istakne svoju individualnost i samopouzdanje.

Kako odabrati pravu kratku frizuru u skladu s oblikom lica i teksturom kose

Prilikom odabira kratke frizure, važno je uzeti u obzir oblik lica i teksturu kose. Za okruglo lice, preporučuju se frizure punog oblika na vrhu kako bi se vizuelno izdužilo lice. Za ovalno lice, skoro svaka kratka frizura će odgovarati. Za kvadratno lice, treba izbegavati previše ravne linije i birati frizure s mekim slojevima. Kod tanke kose, frizure s teksturiranim slojevima dodaju volumen, dok kod kovrdžave kose, kraće frizure s određenim slojevima olakšavaju oblikovanje. Najbolje je konsultovati se s frizerom radi personalizovanog saveta.

Mogu li stepenaste kratke frizure dodati izgled punoće tankoj kosi?

Stepenaste kratke frizure mogu znatno dodati punoću tankoj kosi. Ove frizure obično uključuju slojeve različitih dužina, što stvara iluziju punoće i teksture. Slojevi omogućavaju kosi da se podiže i razdvaja, čime se stvara dodatni volumen. Stepenaste frizure mogu dodati dimenziju i interesantnu teksturu tankoj kosi, čineći je izgledom punijom i živahnijom. Važno je raditi s frizerom koji će pravilno oblikovati stepenaste slojeve prema teksturi i obliku vaše kose kako biste postigli najbolje rezultate.

popcorner/Shutterstock

Da li su polukratke frizure pogodne za sve tipove kose?

Polukratke frizure mogu biti prilagođene različitim tipovima kose, ali mogu biti posebno pogodne za one s ravnom ili talasastom kosom. Ove frizure obično uključuju slojeve koji dodaju punoću i teksturu, što može biti korisno za kosu koja je sklonija opuštanju ili gubitku volumena. Međutim, za kovrdžavu kosu, polukratke frizure mogu zahtevati dodatnu obradu kako bi se kontrolisala i oblikovala. Važno je prilagoditi frizuru individualnim potrebama i preferencijama, uzimajući u obzir teksturu, gustinu i oblik kose.

Da li kratka frizura zahteva često šišanje?

Kratke frizure zahtevaju redovno održavanje, ali ne nužno često šišanje kao što se to može događati kod dužih frizura. Vremenski intervali između šišanja mogu biti različiti, u zavisnosti od željenog stila, brzine rasta kose i održavanja oblika. Tipično, većina kratkih frizura zahteva šišanje svakih 4 do 8 nedelja kako bi se zadržali oblik i svežina. Redovno održavanje omogućava da frizura izgleda uredno i stilizovano, sprečava pojavu ispucalih krajeva i omogućava frizeru da prilagodi frizuru odlikama kose i željama klijenta.

MillaF/Shutterstock

Mogu li kratke frizure biti elegantne i formalne?

Iako se često dovode u vezu sa opuštenim stilom, kratke frizure mogu biti izuzetno elegantne i formalne. Bitni su pravilno oblikovanje i stilizovanje frizure prema prilici. Na primer, piksi frizura može dobiti elegantan izgled ako se pravilno oblikuje i stilizuje sa volumenom i teksturama. Bob frizure mogu biti formalne ako se održe ravne linije i dodaju elegatni dodaci poput ukosnica ili mašni. Takođe, mogu se koristiti različiti proizvodi za oblikovanje kako bi se postigao željeni elegantni izgled. Konačno, pravilno odabrani nakit i šminka mogu još više naglasiti eleganciju kratkih frizura u formalnim prilikama.

Najpopularnije kratke frizure

Kratke frizure nude raznolikost stilova koji odgovaraju različitim ukusima i oblicima lica. 

Piksi

Piksi je jedna od najpoznatijih frizura, karakteristična po kratko ošišanoj kosi duž gornjeg dela glave, dok su stranice i zadnji deo obično kraći. Ova frizura je dinamična i moderna, pruža hrabru estetiku. 

Bob frizura

Bob frizura, s druge strane, uključuje ravnu sečenu kosu koja doseže do brade ili vilice. Ova klasična frizura može biti različitih dužina i tekstura, od klasičnog boba do nepravilnog boba. 

„Undercut"

„Undercut" frizuru karakteriše kratko ošišana kosom na bočnim ili zadnjim delovima glave, dok se gornji deo kose ostavlja duži. Ova frizura je moderna i hrabra, ističe kontrast između kratke i duge kose. Sve ove varijante kratkih frizura nude širok spektar stilova, od klasičnih do avangardnih, pružajući mogućnosti za personalizaciju i izražavanje individualnosti.

sruilk/Shutterstock

Kako negovati i održavati kratke frizure

Nega kratkih frizura igra ključnu ulogu u održavanju njihovog izgleda i zdravlja kose. Pravilna nega počinje redovnim pranjem kose. Za kratke frizure, to se obično preporučuje svakodnevno ili svaki drugi dan, u zavisnosti od potreba vaše kose i vlasišta. Prilikom pranja, koristite blagi šampon i regenerator koji odgovaraju vašem tipu kose i stilu frizure. Nakon pranja, nanesite malu količinu hidratantne kreme ili ulja kako biste hidrirali kosu i sprečili suvoću i lomljenje.

Važan deo nege kratkih frizura jeste i redovno šišanje kako bi se održao oblik i svežina frizure. Preporučuje se odlazak kod frizera svake četiri nedelje do 8 nedelja, u zavisnosti od brzine rasta vaše kose i željenog stila frizure. Prilikom šišanja, frizer će ukloniti oštećene krajeve i oblikovati kosu prema vašim željama, osiguravajući da frizura izgleda uredno i stilizovano.

Stilizovanje kratkih frizura može biti jednostavno i efikasno ako koristite odgovarajuće proizvode i alate. Za dodavanje volumena i teksture, možete koristiti gelove, pene ili sprejove za oblikovanje kose. Za glatke frizure, koristite vosak ili kremu za stilizovanje kako biste postigli željeni izgled i definiciju. Važno je koristiti male količine proizvoda i ravnomerno ih rasporediti po kosi kako biste izbegli preterano opterećivanje kose i mastan izgled.

Pored redovnog šišanja i pravilnog stilizovanja, važno je takođe voditi računa o zdravlju vlasišta i kose. To uključuje izbegavanje preterane upotrebe toplote prilikom stilizovanja kose, kao i zaštitu kose od štetnih sunčevih zraka. Takođe je važno voditi računa o ishrani bogatoj hranljivim materijama i hidrataciji kako bi se održala zdrava kosa.

Sofia Zhuravetc/Shutterstock