Aktuelno

Izložba posvećena kaligrafiji uskoro u Čačku

Izložba traje od 25. aprila do 25. maja, a održava se u Čačku.

19.04.2024.

14:31

Izvor: B92

1
Izložba posvećena kaligrafiji uskoro u Čačku
Selena Košutić

Podeli:

Za sve ljubitelje umetnosti kaligrafije lepe vesti stižu iz Čačka, gde će 25. aprila 2024. godine biti otvorena izložba "NASLEĐE – ISPISANO RUKOM". Izložbena postavka autorki Selene Košutić i Slađane Turović Sertić u Etnološkom muzeju u Čačku biće svečano otvorena u 19 časova, a uvodnu reč daće direktorka Narodnog muzeja Delfina Rajić.

Autorke izložbe će prikazati lepotu pisanja rukom, kako perom i mastilom, tako i bojom i četkicom, a svi izloženi radovi izrađeni su na papiru bojenom posebnom tehnikom, svili, staklu i sa pozlatom.

Jedna od autorki, Selena Košutić rođena je u Čačku 1987. godine, a u Beogradu je stekla Diplomu modnog dizajnera. Selena je sertifikovani kaligraf i vitez umetnosti u oblasti kaligrafije pod pokroviteljstvom Kraljevskog viteštva.

Selena Košutić

Kaligrafija je veština lepog pisanja i postoji praktično od početka same pismenosti. Lepo pisanje je nekada bilo zanat, naročito cenjen u srednjem veku, gde su knjige ručno pisane i prepisivane, o čemu svedoče bogate riznice srpskih manastira. Ova veština danas ima primenu kod pisanja molitvi, diploma, zahvalnica, pozivnica, čestitki, izrade slika - na platnima, staklu, svili i slično.

Svečano otvaranje izložbe muzikom će ulepšati Zoran Branković, a stihove će govoriti pesnikinja Ana Novičić. Izložbu će svi zainteresovani moći da pogledaju do 25. maja 2024. godine u Etnološkom muzeju koji se nalazi u Hadžića kući, najstarijoj dvospratnoj građevini u gradu na Moravi.

Selena Košutić