Aktuelno

Ko je dizajnirao uniforme Srbije za Olimpijske igre FOTO/VIDEO

Na spektakularnom i do sada neviđenom otvaranju 33. Olimpijskih igara u Parizu predstavljena je i delegacija naše zemlje.

26.07.2024.

21:47

Izvor: Telegraf, Tanjug

1
Ko je dizajnirao uniforme Srbije za Olimpijske igre FOTO/VIDEO
Profimedia

Podeli:

Dugo očekivane Olimpijske igre u Parizu počele su spektakularnom ceremonijom otvaranja, a među 10.714 sportista, u 32 sporta, iz 206 država i teritorija, nalazi se i Srbija čiji se tim predstavio sa 113 sportista.

Olimpijske igre održavaju se prvi put na otvorenom, u srcu Pariza, a jedan od veoma upečatljivih detalja sa otvaranja su i uniforme takmičara. Naši predstavnici će nositi jednostavne komade koji jasno ističu zastavu zemlje.

Uniforme su u bojama srpske zastave i svaka je ukrašena takozvanim srpskim krstom, koji se nalazi na grbu. Boje koje su na zastavi Srbije, a i koje su ukrasile ovu odeću imaju interesantna značenja u našoj zemlji.

Profimedia

Simbolika boja na uniformama i jaka poruka koju će nositi na grudima

U narodu se veruje da crvena boja na zastavi Srbije predstavlja "krv prolivenu za zemlju", plava označava slobodu i beskraj kom se teži, a bela predstavlja majčino mleko koje hrani jaku srpsku decu.

Srpski krst baziran je na rečima da "samo sloga Srbina spasava", a takođe simboliše i snagu i trud.

Ovakve uniforme dizajnirala je modna kuća "Pik" iz Kine, a na reviji u Beogradu, koja je održana pre odlaska u Pariz, predstavljena je uz pomoć nekoliko sportista.

U ulozi manekena na predstavljanju uniformi našle su se odbojkašice Jovana Stevanović i Bianka Buša, košarkašice Saša Čađo i Nevena Jovanović, atletičarka Adriana Vilagoš, zatim veslač Martin Mačković, tekvondisti Aleksandra Perišić i Stefan Takov i kajakaš Anđelo Džombeta.

Profimedia

Olimpijske igre traju do 11. avgusta, a ceremonija svečanog zatvaranja biće održana na stadionu "Francuska" u Sen Deniju, predgrađu Pariza.