Aktuelno

Kraj? Jeftinoj modi je odzvonilo VIDEO

Francuska je prva zemlja koja je donela zakon kojim se ograničava jeftina moda. Šta to znači?

17.03.2024.

15:52

Izvor: B92.net/TV Prva

1
Kraj? Jeftinoj modi je odzvonilo VIDEO
New Africa/Shutterstock

Podeli:

Više o tome su u jutarnjem programu TV Prva govorili modni kreator  Zvonko Marković i novinar Ivan Radojčić

"Francuska je zemlja socijalnih pokreta i dobro se bori za prava svojih radnika, sa jedne strane. Sa druge strane, taj 'overkonzumerizam' koji je zavladao svetom ekstremno brze mode dovodi do većeg zagađenja, do ekonosmkih problema. Tu se javlja veliki problem, odnosno, izbacivanje celokupne francuske proizvodnje iz Francuske, što znači gubitak radnih mesta. To, takođe, znači da pokušavaju da vrate francusku modu nazad. Francuska je jedina zemlja koja ima Ministarstvo za luksuz, tako da oni moraju da se brinu o tome da njihova luksuzna roba ostane i glavni 'trejdmark' Francuske, pa samim tim ni ova odluka nije iznenađujuća".

Kako kaže novinar Radojčić, pošto je moda kamen temeljac francuske ekonomije, ovaj zakon omogućava i manjim brendovima da plasiraju svoje proizvode po pristupačnijim cenama.

"Ono što je vezano za ovaj zakon, u domenu njihovog tržišta, je da brendovi u srednjem cenovnom rangu, koji nisu nužno orjentisani na najluksuzniji segment, već nude, ono što bismo mi mogli da kažemo, 'nude kvalitet za pristojan novac' dobiju podsticaj za proizvodnju. Taj segment tržišta je globalno u padu već poslednje dve decenije otkako smo shvatili da majica ne bi trebalo da košta više od 5 evra. Ovaj zakon je pokušaj da se njima da prilika i da im se vrati stari sjaj", kaže on.

Detaljnije u video-prilogu: