Praktični saveti

Zbog ovih 7 grešaka testo vam nikako ne uspeva

Saznajte šta bi trebalo da izbegavate kada pravite testo da bi vam ono ispalo savršeno.

Ponedeljak, 19.02.2024.

10:12

Izvor: Stvar Ukusa

Zbog ovih 7 grešaka testo vam nikako ne uspeva
Foto: Africa Studio/Shutterstock

Podeli:

1. Pogrešne proporcije

Mnogi sastojke dodaju odokativno i ovo je jedan od glavnih razloga zašto testo ne uspeva. Uvek koristite tačne mere kada dodajete sastojke i testo će sigurno uspeti iz prvog pokušaja.

2. Dugo mešenje testa

Testo nemojte predugo da mesite, jer to može da dovode do aktivacije glutena, pa će testo postati tvrdo. Kada mesite testo dovoljno je da to radite dok se sastojci lepo ne sjedine.

3. Ne koristite sastojke kojima je istekao rok trajanja

Mnoge domaćice ne proveravaju datume na sastojcima koji se koriste za pripremu testa. Ovo se pogotovo odnosi na kvasac. A, ako koristite sastojke kojima je istekao rok, testo nećete moći dobro da umesite, a ni pecivo neće biti ukusno.

4. Dobro podmažite pleh ili koristite pek papir

Ako niste dobro podmazali tepsiju ili ne koristite pek papir, testo će se zalepiti za dno i ovo je jedan od čestih razloga zašto pecivo ne uspeva.

5. Temperatura

Ako želite da pecivo, hleb ili neki drugi proizvod od testa bude savšreno ispečen, onda vodite računa o temperaturi. Mnogi povećavaju temperaturu kako bi se pecivo što pre ispeklo, ali to ne daje dobre rezultate. Uvek podesite temperaturu koja stoja u receptu. 6. Ne otvarajte vrate rerne

Nikada ne otvarajte vrate dok pečete testo, jer čim ih otvorite, temperatura se snižava, a testo može da splasne.

7. Secite tek kada se pecivo ohladi

Mnogi seku pecivo, hleb ili neki drugi proizvod od testa čim izvade iz rerne, ali to je pogrešno. Ostavite da se dobro ohladi, pa tek onda secite, jer i dok se hlade, proizvodi od testa se i dalje peku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare