Branka

Događaj koji je promenio sve(t): Kalup "idealne žene" je prošlost

Nedavno održan izbor za Mis Nemačke na kojem je pobedila Apameh Šenauer je, čini se, i promenio i podelio svet jasno poručivši – tradicionalne norme lepote su srušene.

08.03.2024.

11:00

Autor:  Branka Bajić Branka Bajić

2
Događaj koji je promenio sve(t): Kalup "idealne žene" je prošlost
Profimedia/Philipp von Ditfurth/dpa

Podeli:

Promenio je makar kriterijume i predrasude koji su vekovima bili zastupljeni na ovakvim takmičenjima, na kojima je lepota žene bila primarna. A da li je i jedini adut koji bi trebalo da bude vrednovan?

Gle čuda, titulu misice Nemačke ove godine ponela je žena koja ima 39 godina, majka dvoje dece, uspešna u svom poslu i ostvarena na svim poljima, ali mnogima je zasmetalo što se "ne uklapa se u kalup idealne žene". Žena koja je kao devojčica s majkom iz Irana došla u Nemačku, koja je danas tražena arhitektkinja i u srećnom je braku sa – Nemcem.

Društvene mreže bile su preplavljene pitanjima – da li je udatoj ženi mesto na ovom takmičenju, zašto se više ne vrednuje isključivo lepota, zašto smo izašli iz kalupa, zašto sve što je do sada važilo više ne važi?

Odavno svedočimo tome da se svet menja, da nekadašnje vrednosti više nisu vredne, da se promoviše iskrivljena slika onoga što živimo, da je život ono što se plasira na društvenim mrežama - ako može što više fotošopirano, isfiltrirano, ulepšano... A dok se trudimo oko najboljih fotografija, život prolazi kraj nas.

Kada je SAMO lepota i bila uslov za nošenje lente i predstavljanje jedne zemlje u svetu? Da li lepota treba da obezvredi sve druge vrednosti? U Nemačkoj ova "pravila" ne važe od 2019. godine i očigledno je došlo neko drugo vreme, vreme da se kolektivno probudimo...

Starosna granica kod žena pomerena je odavno za brojne stvari, tokom poslednjih nekoliko decenija žene su se izborile za bolji položaj i brojne države sprovele su reforme u pravcu veće rodne ravnopravnosti, pa zašto bi godine bile prepreka na ovom prestižnom takmičenju?

Nije samo lepota nešto što će vas izdvojiti od ostalih i nešto što će vam dati "krila" i biti vaš prozor u svet... Lepota je u oku posmatrača i ne zabravite da je svaka žena lepa na svoj način, koliko god ta fraza zvučala otrcano. Fizička lepota bez očuvanih pravih vrednosti i raskoši karaktera je kratkog daha, i ako uz nju ne nosite i nešto drugo – odumreće.

I zašto onda nazivati skandalom ili promašajem to što je dama od 39 godina ponela titulu misice, među 15.000 prijavljenih kandidatkinja? Skandal nikako nije, već samo "bunt" koji će nas možda sve osvestiti.

Čini se da je u Nemačkoj izbor za mis konačno vraćen ženama – ženama koje će svojom ličnošću i životnim poduhvatima biti uzor drugim ženama.