Jana

Muškarac koji mrzi žene je mrtav – a ona ga i dalje glorifikuje

Magazin "Vog" saopštio je temu Met gale za 2024. godinu, najznačajnijeg događaja u svetu modne industrije.

08.03.2024.

10:30

Izvor: superžena

Autor:  Jana Vujačić Jana Vujačić

1
Muškarac koji mrzi žene je mrtav – a ona ga i dalje glorifikuje
Profimedia

Podeli:

Pripreme za najveći modni događaj su u toku, a izložba u Metropolitan muzeju, prema rečima predstavništva magazina, nadmašiće očekivanja posetilaca.

Tema Met gale je “Uspavane lepotice: ponovno buđenje mode”. Na događaju će biti predsavljeno 400 godina modne istorije i trendova koji su se periodično smenjivali.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

Na izložbi "Costume Institute" biće prikazano 250 eksponata, uključujući 15 zaista retkih odevnih komada, poput balske svilene haljine Čarlsa Frederika Vorta iz 1877. godine, a posetioci će videti i odevne komade iz zlatnog doba engleske istorije, tzv. elizabetanskog doba, pa sve do modnih predmeta iz 21. veka. 
Izložbu će činiti tri celine: kopno, more i nebo što je, prema rečima Endrua Boltona, glavnog kustosa, u velikoj meri oda prirodi. 

Profimedia

Važnu ulogu imaće i tehnologija, pa će se na izložbi koristiti i video-animacije, svetlosne projekcije i veštačka inteligencija.

Osnivač "SHOW" studija Nik Najt biće kreativni konsultant na vizuelnoj prezentaciji, dok će Sisel Tolas, koji je radio s kontroverznim brendom Balensijaga ( Balenciaga) biti zadužen za posebne instalacije. 

Nadamo se da će ovogodišnja Met gale biti iole “pristojna”, za razliku od prošlogodišnje koja je slavila muškarca koji mrzi žene – Karla Lagerfelda.

Iako je nemački dizajner za 65 godina rada u modnoj industriji uspeo da redefiniše “dosadne” korene mode i inovativnim pristupom podigne svoju kuću "Šanel" do novih granica, ta dostignuća ne menjaju činjenicu da je javno i otvoreno polemisao o ženama i njihovim telima – i to ne u pozitivnom svetlu. 

On isti je tokom svog života negirao postojanje krupnijih žena, naglašavajući da one, kao takve, nisu vredne pažnje. Lagerfeld je i jednom prilikom za "Focus Magazine" istakao da: "Niko ne želi da vidi 'žene sa oblinama'", kao i da Koko Šanel nije bila feministkinja, jer "nije bila dovoljno ružna za tu ulogu" itd.

"Čuveni modni mag" je, takođe, negovao i intenzivnu mržnju prema #metoo pokretu (pokretu koji se zalaže za prihvatanje prirodnih tela), objašnjavajući da mu je „muka od debelih žena“.

Njegove reči se i dan-danas pamte, predstavljajući neki memento "kralja modne industrije", a  zbog svojih "beseda" nikada nije trpeo posledice.

A zašto?

Pa, jer je svetu mode dao više nego što je uzeo ljudskim pravima. Bar se tako čini...

I kad smo mislili da su mračna vremena iza nas, usledio je novi talas kontroverznih dešavanja.

Humanitarni događaj u Metropolitan muzeju umetnosti u Njujorku – čuvena Met gala, održana 2023. godine, izavala je pravi skandal u javnosti. Tadašnji događaj bio je posvećen upravo nemačkom dizajneru, sa naslovom: „Karl Lagerfeld: Linija lepote“.

Ubrzo nakon što je objavljena tema za veliki događaj, glumica Džamela Džamil je javno prozvala organizatore na svom Instagram profilu. 

Ona je napisala da je sam Lagerfeld "koristio svoje društvene platforme na najgori mogući način - uglavnom je širio mržnju prema ženama do poslednjih godina svog života". Osim nje, i glumica Blejk Lajvli je javno odbila da prisustvuje događaju, kazavši da "bi radije ostala kod kuće i pratila kraj televizora".

Međutim, nisu svi "bili svesni" reči i dela preminulog Karla Lagerfelda. Većina holivudskih zvezda je paradirala Metropolitan muzejom u Njujorku, pokazajući zaostavštinu čuvenog modnog kralja na svojim telima.

A među njima je bila i ona – oličenje svega što je Karl Lagerfeld mrzeo za života, plus-sajz manekenka Ešli Grejam.

Ešli je 2023. godine ponosno prošetala crvenim tepihom u kreaciji koja nosi potpis Harisa Rida. Time je, kako je tada napisala u objavi na svojoj društvenoj mreži Instagram, odala počast preminulom Karlu Lagerfeldu.

Počastvovana sam što mogu da nosim ovu neverovatnu kreaciju Harisa Rida u čast Karla Lagerfelda... Zajedno smo stvorili snažan trenutak, spajajući Lagerfeldovu gracioznost s prepoznatljivom fluidnošu Harisa Rida...", napisala je Grejamova. 

Ešlina objava naišla je na veliki broj negativnih reakcija šire javnosti, a većina njenih pratilaca na društvenim mrežama je otvoreno izrazila nezadovoljstvo.

"On je mrzeo žene s oblinama", "Rastužuje me činjenica da plus sajz model slavi muškarca koji je mrzeo krupne žene i govorio užasne stvari o njima", "Muškarac kog slaviš nikada ne bi priznao tvoju lepotu. Rekao je neke prilično grozne stvari o ženama koje nisu mršave poput modela", "Licemerno od tebe, on je mrzeo debele žene", samo su neki od komentara ispod objave.

Čini se da je plus-sajz manekenka svoju borbu za prihvatanje ženskih oblina stavila na pauzu te večeri, jer je Met gala događaj na koji se ide i "po cenu života"… ili, u njenom slučaju i po "cenu sopstvenog JA".

Grejamova se nakon ovog skandala nije javno oglašavala, niti komentarisala razloge svog pojavljivanja na crveom tepihu.

Što bi se reklo, pojeo vuk magarca, borba za plus-sajz manekenke, ali i generalno za ženska prava, se nastavlja… sa Ešli Grejam, najistaknutijom predstavnicom ovog pokreta.