Uspešne žene

Mira Kovačević, žena koja slika vinom: "Ima nas samo stotinak u svetu" VIDEO

Mira Kovačević, akademska slikarka, koristi vino kao svoju primarnu tehniku za stvaranje umetničkih dela. Više o ovom neobičnom načinu slikanja pričala je, upravo, ona u emisiji "Jutro", TV Prva.

07.03.2024.

13:49

Izvor: B92.net/TV Prva

0
Mira Kovačević, žena koja slika vinom: "Ima nas samo stotinak u svetu" VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Mira, kako kaže, uglavnom slika pomoću crnog vina, a odnedavno je počela da koristi i tzv. plavo vino.

"Ja sam jedna od retkih koje slikaju pomoću vina. Koliko sam ja uspela da vidim, ima nas stotinak u svetu koje slikamo vinom. To je, zapravo, stara tehnika, i nije je niko od nas izmislio. Potiče od vremena renesanse. Stari majstori su koristili vino za skice, beleške. Vremenom, sa pojavom uljanog slikarstva i tempera, se izgubila ova tehnika. Ona se ne uči na akademijama i umetničkim školama i meni je bilo teško da je savladam, i dan-danas učim".

A kako dobija različite nijanse boja pomoću vina, akademska slikarka je detaljno objasnila:

"Dobijam ih tako što gradim sliku u više navrata, u više nanosa i koristim različita vina. Više vina ima na jednom radu i dugo se slika. Znači, više slojeva, više nanosa vina i onda se dobija ta igra svetlo-tamno".

Kako kaže, bitna je sorta vina za slikanje. Što tamnije vino - to bolje.

"Često se dešava da vino koje nije dobro za konzumiranje, da, upravo, to vino ima dobar ton. To je slučaj sa mladim vinima, ta vina imaju intenzivne ljubičaste tonove, a možda i nisu najbolja za popiti".

A kako se pravi plavo vino?

"To je vino koje se dobija od sorte Šardone i na papiru je nebo plave boje. Zapravo, jačina plave boje zavisi od toga koliko ćete to vino, količinski, naneti na papir", kaže Kovačevićeva.