Životne priče

Ona je jedina žena kovač u Srbiji – već 20 godina nema joj ravne FOTO/VIDEO

Andrea Lukači Pap već dve decenije radi ovaj posao.

07.05.2024.

15:41

Izvor: B92.net/TV Prva

0
Ona je jedina žena kovač u Srbiji – već 20 godina nema joj ravne FOTO/VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

U Novom Sadu živi i radi jedina žena kovač u celoj Srbiji. Zanat je nasledila od oca, i iako je to posao koji se tradicionalno smatra muškim - ona već skoro dve decenije svakog dana odlazi u hladne lagume Petrovaradinske tvrđave u kojima se nalazi porodična kovačka radionica.

Osim toga, zajedno sa svojom porodicom,  zadužena je i za održavanje čuvenog sata na petrovardinskoj tvrđavi. Kako se opredelila za radničko odelo, kožnu kecelju i težak čekić, Andrea Lukači Pap je govorila više o tome u emisiji "150 minuta", TV Prva.

"Moj tata je kovač više od 50 godina, tako da je to meni bilo normalno i prirodno da počnem da radim. Kada sam bila mala ja sam uvek nešto radila u radionici, dovlačila bih svoju stolicu i lupala bih čekićem. Kad sam krenula u školu i tamo 6., 7., 8. razred, meni je tada predlagao da radim u njegovoj radnji tokom raspusta za džeparac, a to sam ja prihvatila. Posle, kad sam  završila srednju školu zaposlila sam se u butiku", kaže Andrea.

Međutim, kako kaže, ubrzo je dobila otkaz na tom poslu, a onda joj je otac predložio da počne da radi sa njim.

"Otac mi je predložio da dođem da radim kod njega dok ne nađem drugi posao, i, eto, to traje već 20 godina. Ne bih menjala svoj posao za kancelariju, jer bih bila zatvorena, a moj posao je meni antistres terapija, kad uzmem da lupam čekićem".

A da li će svoju tradiciju preneti na svoje potomke, saznajte u video-prilogu:

Izvor: PRVA