Životne priče

Sa 19 godina otišla u Afriku i videla pravo siromaštvo: Srpkinja odlučila da pomogne VIDEO

Sa samo 19 godina otišla je u Najrobi kako bi volontirala i pomagala onima kojima je to najpotrebnije.

03.06.2024.

15:18

Izvor: B92.net/TV Prva

1
Sa 19 godina otišla u Afriku i videla pravo siromaštvo: Srpkinja odlučila da pomogne VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Aleksandra Savić je predavala tri predmeta u jednoj afričkoj školi koja nema krov. Učionica puna rupa, miševa, kao i malarija kojom se zarazila, nisu je sprečili da se vrati sa pozitvinim utiscima i željom da nastavi u pomaganju deci iz Afrike.

Više o svom iskustvu pričala je upravo ona u emisiji "150 minuta", TV Prva.

"Oduvek mi je bio san da odem u Afriku, da volontiram u školi - da pomažem deci. Kada sam upisala fakultet, upoznala sam koleginicu Jovanku kojoj sam rekla da bih volela da volontiram, da idem u Afriku. Na svu sreću ona je to radila pre mene, tako da me je ona uvela u celokupni projekat. Ona me upoznala sa direktorkom škole i tako sam upoznala ljude", počela je Aleksandra.

Kako kaže gošća "150 minuta", nije bilo lako.

"U početku, znači kada sam došla, deca nisu imala knjige za predmete, tako da sam morala da improvizujem. Srećom, dva profesora, koja su pored mene radila u školi, su mi dosta pomgla - davali su mi materijal, objašnjavali mi kako i šta da im predajem. Kasnije smo prikupili donacije iz Srbije i uspeli smo da kupimo dovoljan broj udžbenika za decu".

A kako žive?

"Oni nemaju ništa. Većina dece ima jedan obrok u toku dana, a to je onaj koji imaju u školi. Nemaju vodu, higijena nije na zavidnom nivou, ali oni su zahvalni na svemu što imaju, što dobiju".

A kako se zarazila malarijom, pogledajte u video-prilogu:

Izvor: Prva tv