Životne priče

Hrvatsku junakinju otac je napustio kad je imala pet godina i jedva je spasla živu glavu

"Da sam danas pobedila, možda bih se oprostila od atletike", kazala je sinoć Sandra Elkasević nakon što je osvojila bronzanu medalju na OI u disciplini bacanja diska.

06.08.2024.

11:21

Izvor: superžena/večernji.hr

9
Hrvatsku junakinju otac je napustio kad je imala pet godina i jedva je spasla živu glavu
Profimedia

Podeli:

Sandra, nekada devojačkog prezimena Perković, a sada udata Elkasević, bacila je disk 67,51 metar i to je njen rekord sezone. Nesvakidašnje, to je bio identičan rezultat kao i drugoplasirane Bin Feng. Međutim, Kineskinja je prva dobacila do te daljine i zato će kući odneti srebrno odličje s ovogodišnjih Olimpijskih igara.

Zlato je otišlo u Sjedinjene Američke Države i naći će se oko vrata Valeri Alman, čiji je disk leteo do 69,50 metara.

Što se tiče životne priče talentovane Hrvatice, otac ju je napustio kad je imala pet godina, te retko kada priča o njemu.

"Tata Damir nas (nju i njenu majku Vesnu) je napustio kada sam imala pet godina. Prekinuo je sa nama svaki kontakt bez obzira na to što smo živeli u istom naselju. Nakon razvoda, mama je upoznala mog očuha Dragana Nikolića, mehaničara u Zagrebačkim cestama. Sa njima, bakom Ružom i pet godina starijim bratom Markom, diplomiranim mašinskim inženjerom, odrastala sam u kući u Trnovčici", rekla je jednom prilikom u razgovoru za Večernji list.

Profimedia

Nakon dva srebra 2007. godine, na mlađem juniorskom Svetskom prvenstvu u Ostravi i evropskom juniorskom u Hengelou dogodila se tragedija uoči Božića 2008.

"Prvi problemi pojavili su se 19. decembra. Pamtim taj datum jer sam vodila program dodele nagrada najboljim sportistima prema izboru Sportskih novosti. Tog jutra mi je bilo jako loše, otišla sam u bolnicu, a oni su mi dali neke tablete i poslali me kući. Nakon tableta osećala sam se bolje i otišla sam na taj izbor. Sedam dana sam trenirala, a bolovi u stomaku bili su sve jači. Ivančić k’o Ivančić, samo je ponavljao: 'Nije ti ništa, treniraj!' Na Božić 2008. godine temperatura mi je skočila na 42 stepena, a i leukociti su mi skočili - izmereno je  18.000 leukocita... Dr Lacković je tada rekao: 'Ostaješ u bolnici'. Operisana sam, ali bolovi nisu prestajali, dok nakon šest–sedam dana nisam 'pukla od muke'. Stalno sam povraćala, sve se upalilo. Hitno sam operirana, po drugi put. Samo je Ivan Ivančić znao istinu . A istina je bila da sam dobila sepsu, da sam doslovno visila o koncu. Lekarove reči na ispraćaju bile su: 'Bila si blizu smrti, takve stvari 90 odsto pacijenata ne preživi'. Oporavak je trajao četiri meseca", otkrila je svojevremeno Elkasević.