Praktični saveti

Ključna stvar koju morate znati ako imate palmu u domu

Palma je tropska lepotica i osim što krasi i obogaćuje prostor u kojem se nalazi, odličan je prečišćivač vazduha, a nije ni zahtevna biljka.

06.04.2024.

10:21

Izvor: Jutarnji.hr

0
Ključna stvar koju morate znati ako imate palmu u domu
Pixel-Shot/Shutterstock

Podeli:

Ako živite u stanu bez velikih prozora ili u neke od prostorija ne dopire dovoljno svetlosti, a volite biljke, palme su jedne od onih koje su idealan izbor. Nisu zahtevne, ali potrebno je da znate nekoliko stvari važnih za njihov kvalitetan rast.

Kao prvo, palmu posadite u zemlju s tresetom, jer ne voli tešku zemlju. Posuda u koju je posađena mora biti jedan do dva broja veća, jer palme ne vole često presađivanje, to im je svojevrstan šok. Presadite je tek kad koren biljke potpuno ispuni posudu u kojoj je zasađena. Starije biljke dovoljno je presaditi jednom u dve do tri godine.

Idealna temperatura za njih zimi je minimalno 10 stepeni, a leti do 25 stepena Celzijusa. Palmin najveći neprijatelj je suvi vazduh, što pokazuje tako da vrhovi listova postanu smeđi. Biće vam zahvalna ako je jednom nedeljno poprskate vodom, prebrišete listove vlažnom krpicom ili je barem istuširate. Ne preterujete sa zalivanjem, jer može izazvati truljenje korena i usporiti rast.

Doduše, u vreme intenzivnog rasta palmu je potrebno češće zalivati i svake tri do četiri nedelje prihraniti tečnim đubrivom. Kako bi bila bujnija i zdravija, dobro je povremeno otkloniti gornji deo zemlje i staviti novi.