Praktični saveti

Pravilo za pranje prozora koje niko ne zna: Izbegavajte to u ovim danima

Izbegavajte pranje prozora u određenim danima, poručuju stručnjaci, a evo i zašto.

30.04.2024.

15:15

Izvor: Krstarica/D. R.

2
Pravilo za pranje prozora koje niko ne zna: Izbegavajte to u ovim danima
Simol1407/Shutterstock

Podeli:

Nikada, baš nikada ne perite prljave prozore dok napolju sija sunce, iako svi to radimo. Glavni razlog leži u temperaturi. Ako je napolju vruće i sunčano, sunce može prebrzo isušiti prozore, što obično rezultira mrljama i prugama. Do ove neželjene pojave dolazi jer voda i sredstvo za pranje prozora brzo ispare na vrućini, ostavljajući za sobom ružne tragove.

Stručnjaci za čišćenje potvrđuju ovu teoriju i ističu da je izbegavanje pranja prozora po vrućem danu zapravo tačno.

Idealno vreme za čišćenje prozora je oblačan dan. U tom slučaju preporučuje se korišćenje sredstva za čišćenje stakla kako biste postigli besprekorne rezultate bez tragova kamenca ili mrlja. Ako pak nemate izbora i morate čistiti prozore dok je sunčano, savetuje se da koristite penastu gumu i čistite samo male površine ili jedan po jedan prozor kako biste izbegli brzo sušenje tečnosti na staklu.

Čišćenje prozora je neizbežno kako bi tradicionalni prozori bili čisti, a značajno utiče i na nivo prirodne svetlosti u prostoriji. Providni prozori omogućavaju ulazak više svetla, čineći vaš dom svetlijim i prijatnijim mestom za boravak. Stoga je mudro planirati čišćenje prozora tokom oblačnih dana ili rano ujutru kada su temperature niže, te tako izbeći nepotrebne gnjavaže i neželjene tragove na prozorima.