Praktični saveti

Konačno naučite: Evo na koliko stepeni se peru peškiri

Nekoliko saveta za održavanje peškira kako bi vam što duže bili čisti, mirišljavi i prijatni za korišćenje.

12.05.2024.

10:02

Izvor: Krstarica

0
Konačno naučite: Evo na koliko stepeni se peru peškiri
New Africa/Shutterstock

Podeli:

Preporučena temperatura za pranje peškira zavisi od njihove namene i toga koliko su prljavi. Generalno, za svakodnevno pranje peškira za ruke ili telo dovoljna je temperatura od 40-60° C za uklanjanje nečistoća i bakterija. Za peškire koji su jako prljavi ili su bili izloženi telu ili površinama s bakterijama, preporučuje se pranje na temperaturama višim od 60° C kako bi se osigurala potpuna dezinfekcija.

Prilikom pranja peškira važno je koristiti adekvatan deterdžent koji će ukloniti prljavštinu, masnoću i bakterije. Za dodatnu dezinfekciju možete dodati izbeljivač ili dezinfekcijska sredstva koja su posebno formulisana za tkaninu koju perete. Pazite da izbeljivači nisu prejaki i da ne oštećuju tkaninu peškira. Materijal peškira takođe  može uticati na temperaturu pranja.

Pamučni peškiri ili peškiri od mikrovlakana obično mogu da se peru na višim temperaturama, dok peškiri od osetljivijih materijala poput svile zahtevaju nežniji pristup i niže temperature pranja kako se ne bi oštetila tkanina.

New Africa/Shutterstock

Osim pranja na odgovarajućoj temperaturi, važno je i redovno menjanje peškira kako bi se sprečilo nakupljanje bakterija i neprijatnih mirisa. Takođe, nakon pranja peškire treba dobro osušiti na vazduhu kako ne bi došlo do stvaranja buđi i gljivica. Ako je moguće, izbegavajte omekšivače, koji mogu smanjiti upijanje peškira.

Pridržavanjem preporuka za temperaturu pranja, korišćenjem kvalitetnih deterdženata i dezinfekcijskih sredstava te pravilnom negom peškira nakon pranja, osiguraćete da vaši peškiri budu čisti, mirišljavi i prijatni za korišćenje.