Praktični saveti

Ne bacajte ih, možete ih oživeti: Trik koji uspeva samo kod hortenzija

Hortenzije su mnogima najlepši letnji cvet, ali brzo uvenu. Verovatno vam se dogodilo da ste hortenziju stavili u vazu, a ona je već sledećeg dana uvenula.

11.06.2024.

12:07

Izvor: Zadovoljna.hr/L.Š.

0
Ne bacajte ih, možete ih oživeti: Trik koji uspeva samo kod hortenzija
Nonbiri_Cho/Shutterstock

Podeli:

Hortenzije u dvorištu i na balkonu izgledaju baš čarobno, a kako bi što duže živele u vazi, probajte da primenite ovaj trik.

Pošto se hortenzija hidrira preko svojih latica, potrebno ju je jednostavno uroniti u vodu, zajedno sa cvetnom glavicom. Latice potopite u vodu i tako ostavite pola sata, a efekat će biti sličan kao i sa zelenom salatom koja ponovno oživi u hladnoj vodi.

Ova metoda, napominju stručnjaci, neće uspeti niti jednom drugom cvetu. Za razliku od mnogog drugog cveća, bujne hortenzije u buketima i vazama obično prve uvenu zbog debelih, drvenastih stabljika i lepljivog soka koji ometa upijanje vode. Ipak, taj maleni problem može se lako rešiti, jer hortenzije imaju sposobnost da apsorbuju vlagu kroz cvetove.

satoshinpi/Shutterstock

Ovaj trik je specifičan za hortenzije, pa ne bi trebalo da ga isprobavate s ružama, božurima ili lalama, jer će potapanje njihovih latica samo podstaknuti truljenje.

Delotvornost ovog trika zavisi od toga u kakvom su stanju vaše hortenzije, a u nastavku možete pronaći korake kako uspešno da ih oživite.

1. Oštrim i čistim makazama odsecite dva centimetra od kraja stabljike.

2. Potopite uvelo cveće u kantu vode, ili pak u sudoperu punu hladne vode.

3. Na cveće stavite opterećenje kako bi celo bilo pod vodom.

4. Ostavite u vodi oko sat vremena.