Praktični saveti

Sastojak zbog kog će vaše ruže bujno cvetati krije se u voću

Trikova koji će pomoći cveću da cveta lepo, bujno i zdravo nikada nije previše, a posebno su korisni kada je reč o prirodnim rešenjima, i to s namirnicama koje svi imamo kod kuće.

22.05.2024.

11:58

Izvor: Zadovoljna.hr/N.H.

0
Sastojak zbog kog će vaše ruže bujno cvetati krije se u voću
Andrii Rymarenko/Shutterstock

Podeli:

Ruže su kraljice dvorišta koje nemaju konkurenciju – oduševljavaju i mirisom i raskošnim bojama i izgledom, a svaki savet koji će omogućiti da cvetaju još lepše i te kako je dobrodošao.

Grm predivnih ruža pristajaće svakom dvorištu, a jedna svakodnevna namirnica, tj. njen deo koji inače bacamo, mogao bi vaše ruže da podstakne na još bolje i lepše cvetanje.

Reč je o kori mnogima omiljenog voća – banane. Da je voda u kojoj se natapala kora banane dobra za orhideje, to već znamo, ali ostaci ovog voća mogu i te kako pospešiti i rast i cvetanje i drugog cveća, a među njima su i ruže.

Banane su bogate kalijumom, koji jača otpornost ruža i daje sjajnije lišće, a ujedno sprečava pojavu smeđih listova i uvelih grana. Tu su još i kalcijum, gvožđe, bakar i mangan, a od njih će ruže još lepše procvetati.

Kako dodati koru banane ružama?

Stavljanje kore banane na tlo u blizini korena biljke ruže jeste najjednostavniji način za povećanje nivoa kalijuma, a koru je bitno usitniti, jer se tako skraćuje vreme potrebno da se kora razgradi i omogućuje kalijumu da pre stigne do vaših biljaka.

Nakon što stavite komadiće kore oko korena ruža, dobro ih zalijte, jer će to pomoći da se kora razgradi, stopi sa zemljom i još brže dati rezultate. Ovaj će trik pomoći i mini-ružama.

Ako sadite potpuno nov grm ruže u saksiju, preporučuje se da stavite naseckanu koru u zemlju pre sadnje biljke, posadite biljku te ostatak kore pomešate s kompostom i zemljom oko nove biljke.