Praktični saveti

I oni nam dosađuju: Kako da se rešite letećih mrava?

Komarci, muve, mravi, smrdibube...s dolaskom leta ovi dosadni insekti nam ne daju mira.

16.07.2024.

18:41

Izvor: 24sata.hr

0
I oni nam dosađuju: Kako da se rešite letećih mrava?
Hernawan Palastian/Shutterstock

Podeli:

Iako su bezopasni, prisutnost krilatih mrava u kući može biti neprijatna, posebno zbog higijenskih razloga. Donosimo vam savete za brzo rešavanje ovog problema.

Bilo sirće

Sirće odbija mnoge insekte, uključujući leteće mrave. Sipajte belo sirće u flašicu s raspršivačem i poprskajte vrata i prozore kako biste sprečili ulazak insekata. Ako su mravi već u kući, prskajte sirće u njihovom smeru dok ostavljate prozore otvorenima kako bi mogli da izađu.

Eterično ulje geranijuma

Ova prirodna esencija efikasno odbija mrave. Nanesite umerene količine na okvir vrata i prozora. Takođe, dodajte nekoliko kapi u različite prostorije u kući kako bi se insekti držali podalje.

Eterično ulje peperminta

Slično ulju geranija, eterično ulje peperminta može se razrediti u vodi i raspršiti po kući kako bi odbilo mrave.

Insekticidi

Komercijalni insekticidi efikasno ubijaju leteće mrave. Ipak, mnogi preferiraju prirodne ili domaće proizvode koji nisu štetni za okolinu.

Uklonite izvore hrane

Leteći mravi ulaze u kuću privučeni mirisom hrane. Redovno čistite kuhinju i druge prostorije kako biste uklonili mrvice i ostatke hrane. Mravi se mogu privući čak i najmanjim komadićima hrane.

Ne ostavljajte prljave sudove u sudoperi, jer miris hrane može privući mrave. Operite sudove nakon svakog obroka ili ga barem potopite u vodi s tečnošću za pranje.

Kante za smeće su omiljena meta insekata. Držite ih zatvorenima i redovno ih čistite kako biste sprečili privlačenje mrava i drugih insekata.

Zarobite leteće mrave

Ako su leteći mravi već u kući, postoje različite metode da ih zarobite. Jedan od primera je flaša sa sirupom. Otvorite flašu s malo sirupa i ostavite je blizu mrava. Oni će ući u flašu i neće moći da izađu. Nakon što se nakupi dovoljno mrava, operite flašu i ponovite postupak.

Usisivač - usmerite usisivač prema letećim mravima. Tu su i lepljive trake koje su idealne za područja gde su mravi najviše aktivni.