Praktični saveti

Pravite li i vi ove greške kada usisavate?

Ima li išta jednostavnije od usisavanja doma? Uključite, prevučete i to je to... Ne, u praksi to nije baš tako.

17.03.2024.

13:53

Izvor: Večernji.hr

0
Pravite li i vi ove greške kada usisavate?
mmphotographie.de/Shutterstock

Podeli:

Neke od ovih stvari vrlo verovatno radite pogrešno, piše Better Homes & Gardens, a evo na šta da obratite pažnju kako bi vaše usisavanje bilo efektnije, a i usisivač vam duže trajao.

Ne praznite kesicu dovoljno često

Bez obzira na to koristite li platnenu kesicu ili ste nakupovali one jednokratne papirne (što je svakako bolja opcija), ne treba da čekate da se napuni kako biste je praznili, već kad je polupopunjena. Većina usisavača gubi deo snage.

Ne usisavate u oba smera

Ako povlačite glavu usisivača u samo jednom pravcu, nećete pokupiti svu prašinu s tepiha. Kako bi se sva prljavština izvukla ispod vlakana usisavajte u sva četiri smera, naročito tamo gde se najviše boravi.

Ne upotrebljavate odgovarajući nastavak

Usisivači s razlogom dolaze s nastavcima. Da, možda je jednostavnije samo skinuti glavu i uglove usisavati s "golom" glavom, no uložite malo truda i koristite nastavak za uglove, ili za nameštaj. To je naročito važno kod uglova ili ivica nameštaja, jer se tamo prljavština najviše skuplja.

VGstockstudio/Shutterstock
 
Žurite
 
Prvo pokupite sve igračke, kovanice ili sve što nije za usisivač i tek onda prionite na usisavanje. A ako samo preletite usisivačem tepih, više ćete podići prašine nego pokupiti. Uostalom, lakše je polako pomerati usisivač nego žustro juriti.

Ne obrišete prašinu

Usisavanje dolazi na kraju spremanja sobe, brisanja prašine... Inače sebi samo zadajete dvostruki posao.

Ne pomerate nameštaj

Ispod kauča i fotelje verovatno vrebaju mrvice prašine i koješta drugo. A dovoljan je mali vetar da obogati vaš vazduh kojekakvim alergenima. Zato, malo truda se isplati.