Praktični saveti

Ako vam nestane struje u domu, ne paničite: Probajte ova 4 dobra trika VIDEO

Kad u domu nestane struje, situacija vrlo lako može preći iz manje neprijatnosti u stresnu.

01.09.2024.

13:46

Izvor: Jutarnji.hr

3
Ako vam nestane struje u domu, ne paničite: Probajte ova 4 dobra trika VIDEO
Jack Tompkins/Shutterstock

Podeli:

Kako biste se pripremili za ovakve situacije i olakšali vreme dok čekate da se struja ponovno uključi, uobičajeni bi saveti bili "pripremite lampu", "imajte zalihu baterija", "kupite sveće". Međutim, postoje i neka druga praktična rešenja, samo treba malo razmišljati "van okvira".

House Digest donosi zabavne načine na koje možete napraviti sopstveni izvor svetla i sprečiti kvarenje hrane u frižideru. Ovi trikovi mogu vam pomoći da rešite svoje probleme u slučajevima prekida ili ograničenja isporuke električne energije, a ne zahtevaju posebne alate ili puno rada.

Svetiljka od plastične flaše

Ovo je jednostavan, ali kreativan način za osvetljavanje svakodnevnim predmetima. Trik podrazumeva providnu plastičnu, pa čak i staklenu flašu s vodom i pretvara je u izvor svetla pomoću telefonskog svetla ili baterijske svetiljke, jer pojačava zrak svetlosti koju emituju. Da biste ga napravili, uzmite providnu bocu i napunite je vodom, ostavljajući centimetar prostora na vrhu. Ako želite duže da zadržite vodu čistom, dodajte dve kapi izbeljivača da je dezinfikujete. Stavite posudu s vodom tačno na izvor svetla, pazeći da je svetlo u sredini. Voda će raspršiti svetlost i stvoriti svetleći lampion. Ovaj trik je dobar i za, primera radi, kampovanje.

Smrznuta voda u frižideru

Nestanak struje opravdano se povezuje sa strahom od kvarenja hrane. Naime, sva hrana u zamrzivaču može se odmrznuti i pokvariti, isto kao i hrana u frižideru. Dobra je vest da ćete očuvati namirnice ako stavite smrznute boce s vodom oko njih. Budući da se smrznute boce s vodom mogu koristiti više puta, one su bolje od jednokratnih pakovanja leda. Dakle, potrebno je da nekoliko praznih plastičnih flaša napunite vodom iz slavine, otprilike dve trećine, obavezno je da ostavite prostor na vrhu kako bi se led mogao širiti bez oštećenja flaše. Zavrnite čep i stavite ih u zamrzivač. Kad nestane struje, strateški rasporedite smrznute flaše oko hrane u frižideru i zamrzivaču.

Svestrana aluminijumska folija

Trik s aluminijumskom folijom odličan je način da dobijete svetlo u hitnim slučajevima. Može se koristiti za reflektovanje bilo kojeg drugog izvora svetla, poput sveća ili baterijskih lampi, samo je potrebno pažljivo je oblikovati te je staviti iza izvora svetla ili omotati oko njega, stvarajući reflektujući okvir. Na taj način osvetlićete veći prostor. A ako vaša svetiljka počne da treperi, takođe možete upotrebiti mali kvadrat aluminijske folije kako biste je vratili u dobro stanje. Naime, ako imate neispravan spoj između baterije i svetiljke, savijajte komadić aluminijumske folije dok ne postane dovoljno debeo da stane između baterije i spojnice. Nakon što ponovo sastavite bateriju, trebalo bi da proizvodi postojano svetlo.

Uljana lampa u tegli

Neki predmeti i sastojci u domu dovoljni su za pravljenje uljane lampe koja daje stabilan izvor svetlosti. Potrebno je samo biljno ulje, tegla, žica i pamučni fitilj ili, u nedostatku fitilja, pamučni kanap ili pamučna vezica. Prvo oblikujte žicu kako bi držala fitilj, a zatim trećinu tegle ispunite uljem. Pustite fitilj na nekoliko minuta da upije ulje te zapalite. Otvoreni plamen, naravno, ne sme da se ostavi bez nadzora, a ovakva lampa nije preporučljiva u domaćinstvima s malom decom. Na internetu postoji sličan način pravljenja uljane sveće, koja bi mogla biti dobra alternativa. Za nju je potrebna tegla s poklopcem, kojeg treba probušiti kako bi se provukao fitilj. Teglu možete napuniti gotovo do vrha, a zahvaljujući poklopcu manja je verovatnoća da će se ulje izliti.