Praktični saveti

Vreme je za presađivanje cveća: Kako odabrati pravu saksiju?

I cveće u stanu će vam odlično uspevati, ali pod uslovom da izaberete odgovarajuće saksije, pa evo kratkog vodiča.

19.03.2024.

13:08

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Ranka Bulatović

0
Vreme je za presađivanje cveća: Kako odabrati pravu saksiju?
gorillaimages/Shutterstock

Podeli:

Kada birate saksiju za novu biljku, obavezno izaberite onu koja ima drenažne rupe i daje biljci prostor za rast. Kupite saksiju koja ima najmanje 2,5 cm veći prečnik od saksije u kojoj se biljka trenutno nalazi, a ako je reč o biljci koja jako brzo raste, onda uzmite saksiju čiji je prečnik minimum oko 10 cm veći od saksije u kojoj se biljka trenutno nalazi.

Kako odabrati pravu saksiju: 5 standardnih veličina saksija i šta u njima uzgajati

1. Saksije prečnika 25 cm

Ove saksije odlične su za sukulente i začinsko bilje, kao i za povrće, kao što su zelena salata, jagode, repa, cvekla, male šargarepe i cveće poput nevena i cinija.

2. Saksije prečnika 35 cm

Ove saksije su pogodne za gajenje krupnijeg bilja (monstera, drecena, drvo života, sobna palma).

3. Saksije prečnika 45 cm

Ove saksije idealne su za gajenje bobičastog voća, žbunja, kaktusa, pa čak i patuljastih stabala citrusa.

4. Saksije od 60 cm

U ovim saksijama uzgajaju se biljke koje imaju razgranat korenski sistem i treba da budu dublje. U njima možete gajiti limun (i drugo voće), oleander, adame, četinare...

Važno je i od kojeg je materijala napravljena

Iako su razlike između materijala za saksije uglavnom estetske, postoji nekoliko razlika koje mogu uticati na zdravlje vaših biljaka.

Plastične saksije

Obično su lagane i jeftine, a dostupne su u mnogo različitih boja. Plastične saksije su bolje za sobne biljke, jer određene vrste plastike (naročito crna plastika) apsorbuju letnju toplotu i mogu da "skuvaju" koren biljke. Budite oprezni s veoma tankom plastikom ako izlažete saksije direktnom suncu, jer će to ubrzati propadanje saksije.

Saksije od terakote

Napravljene od crvene gline, ove klasične saksije su idealne za gajenje bilja u domu. Porozni materijal od terakote upija vodu iz tla, a zatim se suši, tako da ili uparite ove biljke s vrstama otpornim na sušu (kao što su sukulenti i ruzmarin), ili planirajte obilno zalivanje.

Keramičke saksije

Ove posude su čvrste, teške i mogu se naći u različitim bojama i dezenima. I skoro sve biljke će se dobro osećati u ovim saksijama.

Viseće korpe

Razmotrite ovu opciju za male biljke, posebno sukulente. Viseće korpe daju biljkama dosta drenaže, tako da ispod njih ne stavljajte ništa što ne želite da se pokvasi.

Važna pravila za presađivanje sobnih biljaka

Dakle, veličina saksije je izuzetno važna ako želite da vaše biljke napreduju, izgledaju sjajno i mirišu sveže. Ali kako možete odabrati prave veličine saksija – ne samo za jednu od vaših biljaka, već za celu kolekciju?

Obratite pažnju na koren

Pogledajte korenje biljaka kako biste proverili da li su trenutne saksije prave veličine. Pre nego što počnete da merite prečnik i visinu biljke, jedan od najlakših načina da utvrdite da li biljci treba veća ili manja saksija jeste da pogledate korenje. Ako korenje ispunjava posudu, ostavljajući malo prostora za zemlju, verovatno će vam trebati veća saksija. Isto važi i ako korenje raste iz drenažnih rupa saksije. Ali ako koren jedva ispunjava posudu i ima mnogo više zemlje nego korena, potrebna vam je manja saksija. Biljka će biti najsrećnija ako postoji jednak odnos zemlje i korena.

"Pet centimetara veće od prečnika biljke" je brzo i lako pravilo

Ako tražite brz odgovor na to koliko prostora je potrebno vašim biljkama u saksiji, izmerite njihov prečnik. Generalno, većina biljaka se dobro snalazi s prečnikom saksije koji je otprilike 5 cm  veći od njihovog sopstvenog prečnika. Ako stavljate više biljaka u jednu saksiju, izmerite prečnik svake i dodajte im 5 cm. Ovo će vašim biljkama dati prostor za rast bez potrebe da se takmiče za sunčevu svetlost i hranljive materije.

Kako odabrati pravu saksiju: Postepeno povećavanje saksije

Uobičajena greška koju ljudi često prave jeste presađivanje biljaka u prevelike saksije, jer smatraju da će biljke u tom slučaju brže rasti. Biljkama je potrebno neko vreme da narastu i prilagode se većoj saksiji. Kada stavite manje biljke u drastično veće saksije, ima mnogo više zemlje nego korena. A sa više zemlje dolazi i veći odnos vode koji može dovesti do truljenja korena. Veće saksije zadržavaju više vode kada nema dovoljno korena da apsorbuje vlagu. Zato treba postepeno povećavati veličinu saksije. Presadite je tek kada biljke preraste sadašnju posudu.

Oblik saksije važan je isto koliko i veličina

Osim što uzimate u obzir veličinu, morate razmišljati i o obliku saksije. Različitim vrstama biljaka biće potrebne dublje ili pliće saksije u zavisnosti od veličine njihovog korena. Na primer, sukulenti i kaktusi mogu da uspevaju u plitkim, širokim saksijama. Veće biljke ovih vrsta mogu se saditi u posudama s velikim prečnikom posude i malom dubinom. Dok će veće bilje, grmlje i  biljke s puno lišća imati veće korenje, što znači da će im trebati visoke saksije.