Praktični saveti

Generalka: Ovih 8 predmeta odmah izbacite iz doma, nećete se pokajati

Vreme je za generalno sređivanje, a nakon ovih nekoliko stvari sigurni smo da ćete se odmah osećati bolje,

18.10.2024.

11:56

Izvor: Večernji.hr

0
Generalka: Ovih 8 predmeta odmah izbacite iz doma, nećete se pokajati
Nicoleta Ionescu/Shutterstock

Podeli:

S vremena na vreme potrebno je napraviti generalno čišćenje kuće ili stana, a pritom je dobro rešiti se stvari koje ne koristimo i nisu nam potrebne. Prema stručnjacima, takvo detaljno čišćenje prostora u kojem svakodnevno boravimo zdravo je i pomoći će nam da se bolje osećamo.

Ovo je 8 stvari koje treba da bacite iz svog doma već danas, bez imalo griže savesti.

Odeća koja vam ne odgovara

Ima li išta logičnije od bacanja odeće koja vam je premala ili prevelika i zbog koje se osećate loše svaki put kad je ugledate u ormaru? Normalno je da se telo menja i trebalo bi da bude normalno da se rešavamo odeće koja nam više ne pristaje. Poklonite je, a sebe počastite nekim novim komadom.

Stara šminka

Mnoge žene sklone su da predugo čuvaju šminku, što je pomalo i razumljivo, jer ona zna da bude vrlo skupa i neki komadi zaista mogu biti u upotrebi duže vreme. Međutim, ukoliko je čuvate predugo, to može biti opasno za vaše zdravlje. Posebno kremasta šminka, koja je često pravo leglo bakterija.

Neželjena pošta i katalozi

Koliko ste puta zaista krenuli u neku prodavnicu samo zato što ste videli neki popust ili dobru ponudu u katalogu ili letku kojima nam svakodnevno pune sandučiće? Ako ih ne koristite, čim ih dobijete, bacite ih u kantu za recikliranje papira.

Hrana kojoj je istekao rok trajanja

Sigurno ne želite da konzumirate namirnice kojima je istekao rok trajanja. Zašto biste ih onda čuvati u špajzi i kuhinjskim elementima? Jedino što ćete time postići jeset to da ćete privući bube, a suvišni paketi samo će vam nepotrebno zauzimati prostor.

Slomljeni predmeti

Okrnjene šolje i tanjiri, poklopac za lonac kom nedostaje ručka, cipele sa slomljenom štiklom... Ovakvi predmeti zauzimaju prostor i možete ih se rešiti već danas. Tako ćete osloboditi prostor, a možete i da se počastite jednim novim predmetom ako ćete se tako osećati bolje.

Predmeti koje ne koristite

Da li vam na policama stoje knjige koje nikada niste i ne planirate da pročitate ili možda u kuhinjskom ormariću čuvate vino koje vam ne deluje primamljivo? Poklonite takve predmete dragim ljudima za koje znate da će ih iskoristiti.

Nepotpune društvene igre

Špil u kojem nedostaje nekoliko karata ili Monopol bez odgovarajućeg broja figurica, nisu društvene igre u kojima će neko uživati. Umesto da vam bespotrebno zauzimaju prostor, bacite ih i pronađite drugačiju zanimaciju za svoju porodicu.

Stvari koje vas podsećaju na prošli život

Predmeti koji vas podsećaju na bivšeg partnera s kojim se niste razišli u lepim okolnostima ili na neku drugu stresnu ili bolnu situaciju u vašem životu nemaju šta da traže u vašem domu. Bacite ih odmah, bez imalo griže savesti.