Praktični saveti

Ako ovaj nakit operete sirćetom i sodom, možete ga baciti u smeće: "Ni u ludilu"

Ukoliko želite da vam dragoceni nakit traje duže i bude čist, evo kako bi trebalo da ga održavate.

16.10.2024.

10:57

Izvor: Jutarnji.hr

0
Ako ovaj nakit operete sirćetom i sodom, možete ga baciti u smeće: "Ni u ludilu"
New Africa/Shutterstock

Podeli:

Nakit od plemenitog metala je večan, ali njegova čistoća naravno nije. Redovno održavanje takvog nakita važno je za njegov dugotrajniji očuvan i sjajan izgled, ali nisu svi saveti za brzo i efikasno čićenje ovakvih dragocenosti koje možemo pronaći na internetu vredni pokušaja.

Kako ne bi došlo do oštećenja modnih dodataka koji su ujedno i imovina kojoj zapravo s godinama raste vrednost, Kajli Pit, delatnica poznatog lanca draguljarnica i nakita Shiels otkrila je nešto veoma iznenađujuće.

Njen prvi izbor možda je malo skuplji od najgledanijih TikTok rešenja s predmetima i proizvodima koje sigurno imate u kući, ali smatra da je dobro uložiti u ultrazvučni čistač.

"Korišćenje ultrazvučnog čistača delotvoran je način čišćenja vašeg nakita, posebno kada se radi o temeljnom uklanjanju prljavštine i prljavštine na teško dostupnim mestima. Izbegavajte korišćenje ove metode za finije predmete, s delikatnim gravurama ili drago kamenje koje nije dijamantsko, poput smaragda ili opala", rekla je Pit i dodala da u tom slučaju radije uzmu nežno sredstvo za ručno pranje sudova.

Eugene Partyzan/Shutterstock

Pritom treba paziti da voda nije vruća, jer takva može oštetiti drago kamenje. Takođe, kaže ova stručnjakinja, važno je temeljno isprati sapun i nakit osušiti tapkanjem mekom krpom. Za Mirror je prokomentarisala i najčešće korišćeno kućno sredstvo za čišćenje uopšteno, sodu bikarbonu koja nikako nije njen izbor za kućno održavanje nakita od plemenitih materijala, a dotakla se i drugih informacija koje kruže po TikToku.

Iako soda može očistiti određene metale poput bakra, može biti štetna za većinu metala i dragog kamenja za nakit. So ima minimalne prednosti za čišćenje nakita i neefikasna je za uklanjanje prljavštine na nakitu, a čak može uzrokovati koroziju i potamniti metale", napominje Kajli, koja bi od takvih saveta izbegavala još i onaj o čišćnjenju nakita kečapom, pastom za zube, jer, kako kaže, ona sadrži abrazivna sredstva koja mogu uzrokovati mikroogrebotine i oštetiti završnu obradu metala i kamenja.

Ako ćete poslušati njene savete, onda za čišćenje nakita neće koristiti ni limunov sok.

"Kisela priroda soka od limuna može uzrokovati oštećenja na vašim komadima nakita, kao što je promena boje i slabljenje spojeva između metala i dragog kamenja", upozorila je.