Praktični saveti

Kako da se odeća u stanu brže osuši – trik je u slaganju

Postoji pravilo kod slaganja mokrog veša, pa sledite ove savete ukoliko želite da vam se odeća u domu brže osuši.

24.10.2024.

9:52

Izvor: 24sata.hr

1
Kako da se odeća u stanu brže osuši – trik je u slaganju
Krakenimages.com/Shutterstock

Podeli:

Sušenje odeće u prostoriji može biti efikasnije ako se predmeti pravilno rasporede. Iako je mašina za sušenje veša najbrži način sušenja, njena upotreba može povećati račune za struju tokom zimskih meseci. Umesto da povećavate troškove zimi, bolje je da pravilno koristite stalak za sušenje veša unutar prostorije, jer će vam to doneti izvrsne rezultate.

"Sve se svodi na protok vazduha", istakla je stručnjakinja za dom, Britanka Alis Bir.

"Kada sušite stvari, manje predmete obavezno stavite na dno. Manji predmeti, poput čarapa, donjeg veša i helanki, trebalo bi da se nalaze na donjem delu sušila, dok bi veća odeća trebalo da bude smeštena na vrhu", navela je.

"Svi stavljamo čarape na vrh. Stavite male stvari na dno kako bi vazduh mogao da cirkuliše", dodala je i preporučila korišćenje vešalica za odeću, jer to ne samo da olakšava peglanje, već i omogućava bolji protok vazduha oko drugih predmeta.

Pixel-Shot/Shutterstock

Osim toga, upozorila je: "Nemojte obesiti odeću na radijatore... Direktna toplota može oštetiti vlakna, a takođe sprečavate cirkulaciju toplog vazduha".

Još jedan savet je da uključite centrifugalno isušivanje u mašini pre nego što izvadite mokru odeću. Ona će ukloniti višak vode iz odeće, a preporuka je da ciklus ponovite više puta. Takođe, važno je da ne preopteretite stalak za sušenje veša, jer je protok vazduha - opet - ključan za proces sušenja.