Praktični saveti

"Pravilo 4 sata" morate znati

Ukoliko najčešće pijete vodu iz slavine umesto one kupovne u flašama, bilo bi dobro da se pridržavate ovog pravila.

26.10.2024.

9:25

Izvor: Jutarnji.hr

0
"Pravilo 4 sata" morate znati
New Africa/Shutterstock

Podeli:

Sve je više ljudi koji kupuju vodu i svuda hodaju s flašama kupljene vode, ali ipak, i dalje većina stanovništva u našoj zemlji pije vodu iz slavine, što je i razumljivo, jer je daleko praktičnije. Međutim, iako je slična situacija u Nemačkoj, oni imaju svoje pravilo koje se često preporučuje građanima, a koje ima smisla.

Voda iz slavine ima brojne prednosti: ne morate da je nosite, 100 puta je jeftinija od vode u flašama, a uticaj na klimu je čak 600 puta manji od korišćenja jednokratnih plastičnih boca. Ali postoji jedna važna stvar koju morate imati na umu ako želite da izbegnete bakterije, a to je pravilo 4 sata (4-Stunden-Regel).

Iako je voda iz slavine u Nemačkoj strogo kontrolisana, iz materijala od kojih su napravljene slavine i dalje se mogu nakupljati bakterije i zagađivači, naročito tokom dužeg perioda. To se posebno odnosi na vodu koja je duže vreme stajala u cevima, primera radi u slučaju nestanka vode ili ako vas neko vreme nije bilo kod kuće.

Upravo zbog toga iz Centrale za zaštitu potrošača Severne Rajne Vestfalije u zapadnom delu Nemačke preporučuju pravilo od 4 sata. U praksi to znači da, ako slavina nije bila otvorena duže od četiri sata, prvo pustite "staru" vodu iz slavine da iscuri dok iz slavine ne počne hladna voda. To može potrajati i do 30 sekundi, ali obično je mnogo brže, piše Fenix ​​​​Magazin. Zatim možete koristiti "svežu" vodu za kuvanje ili piće.

Vodu koju ste "pustili" ne morate prolivati, ali je možete koristiti u neke druge svrhe:

- zalivanje

- čišćenje

- brisanje podova (naravno za to je preporuka hladna voda).