Praktični saveti

Bez peglanja i bez prašine: Naprskajte zavese ovim i biće dugo sveže i čiste

Nakon pranja u veš-mašini zavese često budu potpuno izgužvane, a što je najgore od svega, većina njih je izrađeno od materijala koji nije poželjno peglati.

28.03.2024.

8:40

Izvor: Krstarica

0
Bez peglanja i bez prašine: Naprskajte zavese ovim i biće dugo sveže i čiste
New Africa/Shutterstock

Podeli:

Čak i da to jeste slučaj, kao što su nekada radile naše mame i bake,  biće vam potrebno puno vremena i truda, jer su zavese najčešće veoma dugačke.

Ipak, može biti jednostavnije – neće vam biti potrebno peglanje, niti bilo kakvi drugi trikovi. Sve što treba da uradite je da zavese okačite odmah nakon pranja. Dok su još mokre, prirodno će se rastegnuti pod sopstvenom težinom. Ali, to je onaj trik koji sigurno već dobro znate, a znate li da postoji još jedan koji će vam koristiti ukoliko želite da sačuvate svežinu zavesa i sprečite taloženje prašine odmah nakon pranja? Dovoljno je da zavese naprskate lakom za kosu.

Lak za kosu će ih učiniti čvrstim i izgladiće sve neravnine. Osim toga, stvoriće sloj na zavesama koji štiti od kontaminacije, pa će one duže ostati sveže i čiste.

Prilikom pranja zavesa nemojte da ih stavljate direktno u bubanj – iskoristite posebne kese za pranje veša ili običnu jastučnicu. Ova metoda ne smao što štiti od gužvanja, već štiti zavese i od mehaničkih oštećenja tokom pranja.

Takođe, vodite računa o tome koliko kilograma veša stavljate u veš-mašinu. U idealnom slučaju, trebalo bi da popunite samo polovinu raspoloživog prostora. Prilikom pranja zavesa odaberite nisku temperaturu (poželjno najviše 30 do 40 stepeni Celzijusa) i malu brzinu. U slučaju da perete bele zavese, dodajte dve kašike sode bikarbone ili soli u bubanj kako biste održali belinu zavesa.