Roditeljstvo

Devojčice se razvijaju brže od dečaka – istina ili mit?

Tvrdnja da se dečaci razvijaju sporije od devojčica je mit, smatraju pedijatri.

08.08.2024.

10:51

Izvor: miss7mama.24sata.hr/Ema Jurić

3
Devojčice se razvijaju brže od dečaka – istina ili mit?
Julia Zavalishina/Shutterstock

Podeli:

Svaki roditelj s više dece može potvrditi činjenicu da je odgajanje svakog deteta jedinstveno iskustvo. Sva su deca različita, a iako postoje određene razvojne prekretnice koje treba imati na umu, svako dete će na kraju raditi stvari u svoje vreme. Uz to, ako ste čuli da se dečaci razvijaju sporije od devojčica, niste jedini. Čini se da je to uobičajeno uverenje koje se često prenosi na nove roditelje.

Iako sigurno postoje razlike između dečaka i devojčica, morate se zapitati da li je njihov razvoj motoričkih veština deo toga. Kako bi razrešio nedoumicu, portal Romper je razgovarao s nekoliko pedijatara koji su upoznati s tom temom.

Da li se dečaci razvijaju sporije od devojčica?

Uopšteno govoreći, odgovor je ne, iako to ne znači da ne postoje razlike između polova.

"U proseku, postizanje razvojnih prekretnica u pet razvojnih domena – kognitivna, gruba motorika, fina motorika, komunikacija, socijalno-emocionalni razvoj – isto je kod dečaka i devojčica", kaže lekar Mark Frajlih, razvojni pedijatar. "Međutim, mogu postojati suptilne razlike između razvoja mozga dečaka i devojčica koje mogu objasniti različita očekivanja rasporeda za manipulisanje veštinama među polovima."

Da li postoje razlike u razvoju između dečaka i devojčica?

Dok devojčice i dečaci mogu razviti određene veštine u različitim vremenskim okvirima, oni će stići jedni druge. Na primer, kako ističe Frajlih, devojčice mogu izgledati naprednije u veštinama koje zahtevaju vid, sluh, pamćenje, miris ili dodir, a mogu se činiti i društvenijima. Te razlike verovatno nisu uslovljene samo polom. "Ne verujem da se razvijaju drugačije na temelju pola. Ako vidim dečaka i devojčicu blizance, moja očekivanja za njihov razvojni napredak ostaju ista", rekla je dr Fadijla Dopvel, razvojno-bihevioralna pedijatrica. Ako primetite razlike u razvoju između dečaka i devojčica, to je najverovatnije iz drugog razloga. "Treba uzeti u obzir medicinsku istoriju svakog deteta, porodičnu anamnezu i podršku koju prima za podsticanje napretka u razvoju", napominje dr Fadijla Dopvel i dodaje da bi te razlike mogle biti posledica različitih faktora, od hormona preko genetike do iskustva.

Lopolo/Shutterstock

Motoričke veštine dečaka i devojčica

Neka istraživanja su pokazala razvojne razlike u finim i grubim motoričkim sposobnostima. Fina motorika se odnosi na sposobnost izvođenja malih pokreta rukama, na primer crtanje, korišćenje patentnog zatvarača i otvaranje vrata. Grube motoričke veštine odnose se na sposobnost korišćenja većih mišića u pokretima celog tela (puzanje, trčanje i bacanje lopte). "Devojčice pokazuju ranija postignuća u finim motoričkim veštinama, a dečaci postižu više rezultate kada se procenjuju za grubu motoriku u poređenju sa svojim vršnjakinjama", objašnjava pedijatrica dr Šarifa Glas za Romper. Frajlih kaže u suštini istu stvar, dodajući da ih, iako devojčice mogu ranije razviti fine motoričke i jezičke veštine, "dečaci na kraju stižu i do 3. godine starosti može se primetiti da pokazuju kognitivne veštine koje zahtevaju vizuelno-prostornu integraciju koje su bolje nego kod devojčica istih godina". Međutim, razlog za to nije samo u polu. "Jedno istraživanje je pokazalo da percepcija i uticaj roditelja mogu biti značajan faktor za njihovu polnu razliku", kaže dr Šarifa Glas.

Fizički razvoj dečaka i devojčica

Kada je reč o fizičkom rastu, više nego verovatno ćete videti razliku u dva pola, naročito tokom perioda dojenja, a zatim opet u adolescenciji. Dr Frajlih kaže da su težina, dužina i obim glave veći kod dečaka nego kod devojčica tokom te prve godine života. "Veruje se da je to povezano s hormonalnim razlikama između dečaka i devojčica u ovoj ranoj fazi života", objašnjava on.

Verbalne veštine dečaka i devojčica

Postoje neka istraživanja koja pokazuju da dečaci razvijaju jezičke veštine kasnije od devojčica, ali dr Šerifa Glas napominje da je ta ideja "kontroverzna". Kaže da su neka istraživanja pokazala da dečaci kasnije propričaju zbog polnih hormona. Neki istraživači kažu da je veća količina testosterona odgovorna za razliku u razvoju jezika. "Druga medicinska istraživanja su zaključila da faktori kao što su kulturne norme i šira varijabilnost u jezičkom i kognitivnom razvoju među dečacima daju lažnu percepciju da dečaci počinju da govore kasnije od devojčica", objašnjava dr Šerifa Glas. Drugim rečima, ne može se sa sigurnošću reći da li devojčice brže razvijaju verbalne veštine samo zato što su žene ili zbog načina na koji su vaspitanje.