Roditeljstvo

Istraživanja potvrdila: Mame koje ostaju kod kuće odgajaju zdraviju decu

Majke koje ostaju kod kuće i usmeravaju svoju energiju na podizanje porodice umesto na karijeru postaju sve glasnije.

31.07.2024.

10:33

Izvor: Yumama

6
Istraživanja potvrdila: Mame koje ostaju kod kuće odgajaju zdraviju decu
Drazen Zigic/Shutterstock

Podeli:

Večita je polemika da li je bolje da mame ostaju kod kuće i brinu o deci ili se posle porodiljskog vrate na posao i nastave da obezbeđuju svoju porodicu i grade karijeru. Evo šta nauka kaže, kako ove odluke utiču na decu.

Nije lako biti mama, svejedno da li ste domaćica koja ostaje kod kuće i brine o deci i porodici ili ste zaposlena majka koja se svakog dana bori s osećanjem krivice, jer ne može sve vreme da posveti svojim mališanima, a posle posla je čeka još gomila kućnih poslova, obaveza.

U istraživanju kompanije za ljudske resurse Adeko, 48 odsto majki je reklo da bi želele da provode više vremena sa svojom decom, a jedan broj zaposlenih majki se oseća krivo što nisu mame kao što bi mogle biti da su ostale kod kuće sa svojom decom. Majke koje ostaju kod kuće i usmeravaju svoju energiju na podizanje porodice umesto na karijeru – postaju sve glasnije, iako i dalje postoji veliki broj žena koje odlučuju da "žongliraju" između posla i porodice.

Britanska studija u "Journal of Epidemiology and Community Health" objavila je da deca majki koje ostaju kod kuće češće učestvuju u organizovanim sportovima od onih zaposlenih, verovatno zato što su njihove majke imale više vremena da ih vode na treninge.

Studio Romantic/Shutterstock

Druge studije su otkrile da su deca majki koje su kod kuće izložena manjem broju klica i da su se manje razbolevala. Pored toga, mame koje ostaju kod kuće imaju više vremena za pripremu zdravije hrane i manje se oslanjaju na gotovu hranu, delimično i iz finansijskih razloga.

Čulo se dosta rasprave o tome da li su porodice s majkama koje ostaju kod kuće emocionalno zdravije, a predstavljene su i sve prednosti i mane pozicije majki koje rade. Na kraju, to zaista zavisi od individualnih okolnosti svake porodice. Svaka porodica treba da odmeri prednosti i nedostatke toga da li majka treba da ide na posao ili da ostane kod kuće i donese sopstvenu odluku.