Roditeljstvo

Devojčice u školama sve češće našminkane: Kako objasniti detetu zbog čega to nije dobro? VIDEO

Sve češće se na društvenim mrežama pojavljuju snimci na kojima devojčice školskog uzrasta objašnjavaju svoju rutinu ulepšavanja. Kreme, serumi, sjajevi, maskare, karmini... sve to se nalazi na spisku bjuti proizvoda jedne devojčice.

09.09.2024.

15:50

Izvor: superžena

1
Devojčice u školama sve češće našminkane: Kako objasniti detetu zbog čega to nije dobro? VIDEO
Zulfiska/Shutterstock

Podeli:

Na društvenim mrežama možemo da vidimo brojne snimke devojčica koje se ulepšavaju pred polazak u školu, međutim, ne znaju da preterano korišćenje šminke, kao i njeno nepravilno skidanje, samo uništavaju kožu lica

Kako zaista treba da izgleda jutarnja rutina školarca i kada devojčice treba da počnu na brinu o nezi kože i u kojoj meri?

"U poslednje vreme mi sve više iskaču profili puni dečijeg sadržaja, naročito dece koja se svakodnevno šminkaju za školu. To poprilično ne priliči detetu tog uzrasta. Vidim da je to baš popularno. Moja ćerka ima 13 godina, krajem šestog razreda je počela bitka da li može da dobije maskaru, sjaj za usne umesto labela...", ističe Nataša Rajić, majka troje dece, u emisiji 150 minuta.

Deca danas znaju mnoge trikove za šminkanje koje možda mi i ne znamo, ali je jako bitno da im se razjasni da nije sve dobro što vide na društvenim mrežama, te da treba ograničiti korišćenje šminke što je više moguće.

"Ponašanje je uslovljeno onim što gledamo, to su činjenice. Idole danas deca vide u ljudima koji se bave mrežama, influenseri ili kako god da se zovu, ti ljudi preporučuju određene preparate, što su naravno plaćene reklame", započela je dr Milena Milanović, specijalizant psihijatrije.

Potenciranje lepih osećanja i izgradnja samopuzdanja su najvažniji u periodu odrastanja.

"To na mrežama je poslednje čime treba da se motivišemo, znak da nam je psiha prazna, na tome ne treba potencirati. Bitno je da potenciramo kako se osećamo, samopouzdanje je jako popularna reč, ali ono dolazi iz stabilizacije sa drugim važnim stvarima, tako što smo upućeni jedni na druge, a ne jer smo stavili serum ili kremu", istakla je dr Milena Milanović.

Male devojčice imaju ulogu da idu u školu, te bi tako njihova obaveza bila samo da budu prisutna u školi. Neophodno je i da imaju ispunjen sadržaj, podižu samopouzdanje. Ako nemaju radne navike, deca će biti nesigurna i uznemirena, navodi dr Milanović.

Opširnije o ovome pogledajte u video-prilogu ispod.

Izvor: Prva