Roditeljstvo

7 primera lošeg ponašanja koja roditelji treba što pre da isprave kod dece

Loše ponašanje može se pojaviti kod dece svih uzrasta iz različitih razloga.

31.08.2024.

11:56

Izvor: miss7mama.24sata.hr/Karina Šiždrak

4
7 primera lošeg ponašanja koja roditelji treba što pre da isprave kod dece
PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock

Podeli:

Važno je na vreme u korenu saseći takva ponašanja i praktikovati pozitivne strategije disciplinovanja dok su deca još mala kako bi sprečila da se ponašanje pogorša. Ako se vaše dete ponaša bezobrazno, treba otkriti problem pre nego uđe u adolescenciju, jer kasnije će biti puno teže.

Evo nekoliko uobičajenih ponašanja na koja treba paziti i saveti kako ih rešiti.

Nepristojnost

Kada dete često pokazuje nedostatak poštovanja prema roditeljima ili drugim odraslim osobama, to može biti znak dubljeg problema. Ako s vama ili nekim drugim odraslim osobama nepristojno razgovara, potrebno je da što pre porazgovarate s njim i pokušate da shvatite zašto se tako ponaša. Umesto da odmah prekinete takvo ponašanje, pokušajte da saznate razlog njihovog nezadovoljstva. Prilagodite uljudno ponašanje u svojoj komunikaciji s detetom, kao i s drugim ljudima u njegovoj prisutnosti, kako bi dete moglo da uči na vašem primeru.

Prkos

Ako dete namerno ignoriše vaše zahteve ili neće da uradi ono što ste ga zamolili, važno je da odmah intervenišete. Odvedite ga, dajte mu vremena da se smiri, i objasnite mu zašto je važno slušati i poštovati druge. Omogućite mu prostor u kojem može vežbati slušanje, a ako i dalje odbija, podstaknite ga da vam objasni kako se oseća i zašto mu je teško da sluša.

Misli da može imati sve

Iako je prirodno da roditelji žele svojoj deci da pruže sve što žele, preterano ugađanje može imati negativne posledice. Kako biste izbegli razmaženost, omogućite detetu da kroz razne zadatke ili ušteđevinu zaradi za stvari koje želi, a nisu mu nužne. Učite ih zahvalnosti i pomozite im da razviju osećaj za pomaganje drugima.

fizkes/Shutterstock

Ispadi besa

Ispadi besa su donekle shvatljivi kod male dece, ali kada dete od pet ili šest godina ima takve napade, važno je da već u tom dobu počne učiti kako da kontroliše frustracije. Ako dete doživi tantrum, zamolite ga da ode na mirno mesto dok se ne smiri. Neka deca će trebati pomoć, a vi im možete pomoći tako što ćete ostati prisutni i biti smireni. Kada se dete smiri, razgovarajte s njim o tome zašto takvo ponašanje nije korisno i kako može bolje postupiti u budućnosti, prenosi Parents.

Nasilje

Roditelji se često brinu da bi njihovo dete moglo postati žrtva nasilja, ali jednako je važno paziti na znakove da dete postaje nasilno prema drugima. Ako sumnjate ili saznate da vaše dete zadirkuje ili zlostavlja drugu decu, odmah razgovarajte s njim i objasnite zašto je takvo ponašanje neprihvatljivo. Pokušajte da shvatite zašto se tako ponaša i naglasite koliko je važno pokazivati empatiju prema drugima.

Laganje

Sva deca ponekad lažu. Ako primetite da dete često laže, odmah preduzmite korake kako biste otkrili uzrok takvog ponašanja. Objasnite mu da laganje može narušiti odnose i poverenje te mu pomozite da razume važnost iskrenosti.

Varanje

Mlađa deca često varaju iz želje za pobedom, bilo da je reč o igri ili nekoj drugoj situaciji. Međutim, starija deca, koja bolje razumeju razliku između ispravnog i pogrešnog, mogu svesno da varaju, čak i u ozbiljnijim situacijama, poput školskih testova. Razgovarajte s detetom o tome kako varanje umanjuje njihov uspeh i naglasite važnost poštene igre.