Roditeljstvo

Stručnjaci tvrde: Ovo je 8 najboljih igara za male genijalce

Lekar otkriva koje su igračke u ranom detinjstvu najbolje za detetov razvoj.

07.09.2024.

12:13

Izvor: Missmama/24sata.hr

0
Stručnjaci tvrde: Ovo je 8 najboljih igara za male genijalce
conrado/Shutterstock

Podeli:

Svi želimo da naša deca odrastu u male genijalce, zar ne? Robert C. Titzer je američki profesor i naučnik, a za TheSun je podelio savete i trikove koji će roditeljima, ali i deci pomoći na tom putu. Titzer tvrdi da su najvažnije prve dve godine detetovog života.

"Postoji istraživanje sa Univerziteta Stenford koje je otkrilo da bebe razmišljaju različitom brzinom na osnovuu jezičkog okruženja u kojem se nalaze u prvih 18 meseci života", rekao je. "Glavni savet koji bih dao roditeljima jeste da dete nauče jezičkim veštinama što je pre moguće, jer to ne samo da će uticati na to koliko će brzo dete razmišljati, već će uicati i na detetov rečnik i jezičke veštine u budućnosti. 90% mozga razvijeno je do pete godine života, preporučujem da se oko 90% svih napora roditelja u obrazovanju njihovog deteta uloži do pete godine", tvrdi Titzer. Dakle, ono što dete nauči u prvim godinama života, uveliko će uticati na njihov uspeh u budućnosti.

Preporučuje uvođenje pametnih igara već od prvih dana detetovog života. I ne brinite, ne morate otići u prodavnicu i potrošiti brdo novca na igračke. Doktor predlaže kupovinu pristupačnih igračaka, ali takođe preporučuje roditeljima da sami naprave svoje.

Dečji krevetić

"Postoje istraživanja koja pokazuju da što je bebino okruženje interaktivnije, to će ona bolje učiti. Jedan od dobrih načina učenja u najranijoj dobi je u interaktivnom okruženju, poput dečjih krevetića iznad kojih se nalaze zveckajuće igračke", kazao je dr Robert. Doktor preporučuje da se s ovakvim aktivnostima započne vrlo rano. "Bebe praktički nemaju kontrolu nad svojim okruženjem, pa bi roditelji na bilo koji način trebalo da učine njihovo okruženje interaktivnim."

Igre s balonima

Ako imate balon u blizini, dr Robert ima sjajnu ideju za aktivnost s balonima. "Došao sam i na ideju da balone koji sadrže helijum povežem s bebinom nogom i rukama, koristeći tkaninu (naravno da morate biti izuzetno oprezni, paziti da nisu previše čvrsto zamotani). Ovu aktivnost možete raditi u dobi od nekoliko nedelja, a bebe mogu shvatiti da li pokreću ruke ili noge, pomerajući balon", tvrdi dr Robert.

Čitanje

Svi smo odmalena naučeni da je čitanje važno, ali dr Robert misli da je čitanje ključno za detetov razvoj. "Preporučujem da dete što pre naučite jezičkim veštinama i čitanju. Čitanje knjiga različitih tema jedan je od najboljih načina za proširenje detetovog vokabulara. Umesto da dete ima omiljenu knjigu koju čitate po 100 puta, nabavite mnogo različitih knjiga. Lično preporučujem čitanje stotina knjiga mesečno", savetuje lekar.

New Africa/Shutterstock

Blokovi za gradnju

Blokovi za gradnju su čarobne igračke. Da imam puno novaca, poklonio bih jedan klasični set drvenih blokova svakom detetu na Zemlji", kazao je dr Robert. Još 2017. u istraživanju objavljenom u Journal of Early Childhood Research zaključeno je da je u predškolskom dobu gradnja zgrada od blokova povezana s boljim učenjem matematike. Igranje sa složenim oblicima u predškolskom dobu deluje i kao odskočna daska za kasnije zahtevnije matematičke koncepte.

Tetris

Dr Robert misli da je važno da dete igra Tetris, jer je upravo Tetris odličan način za podučavanje deteta kombinatorici i brzom donošenju odluka. "Ako želite da deca brzo donose odluke, započnite s igranjem Tetrisa, i to što pre, jer je to veština koja se razvija vrlo rano u životu", poručuje dr Robert.

Učenje jezika

Dok većina nas verovatno govori samo jedan ili dva jezika, dr Robert preporučuje da dete učite mnoge jezike, od malih nogu. "Postoje istraživanja koja pokazuju da je bolje učiti više jezika istovremeno od rođenja, umesto da prvo učite engleski, a zatim kasnije uvedete druge jezike. Preporučujem uvođenje najmanje 4 jezika, a jedan od njih je kineski. Ako želite naučiti kineski, nemojte čekati da vaše dete napuni pet godina. Postoje istraživanja koja pokazuju da se mozak efikasnije razvija ako istovremeno učite više jezika paralelno, i to od rođenja. Ako to ne učinite rano, dete neće razviti svoj puni potencijal."

Jednostavne igre s kockicama

Dr Robert naglašava važnost podučavanja deteta matematičkim pojmovima u ranoj dobi. "Postoji mnogo matematičkih igračaka, ali najvažnije je da dete u prvim godinama života nauči pojmove i brojeve. Igre s kockicama su odlične za sticanje navedenih veština. Bacite kocku, koračajte napred i nazad na osnovu broja koji dobijete, ovo će vaše dete naučiti brojevima", savetuje lekar.

Sportske igre

Znamo da je fizička aktivnost odlična za fizički razvoj, ali moglo bi vas iznenaditi da je sport takođe odličan za razvoj jezičkih veština deteta. Dr Robert je rekao: "Upoznajte svoje dete s mnogo različitih sportova, jer će se tada njihov rečnik vrlo brzo proširiti. Takođe će moći da nauče u čemu uživaju te u skladu s time razvijaju svoje interese i svoj potencijal".