Roditeljstvo

Kako da naučite dete da bude disciplinovano

Ovih nekoliko aktivnosti bi trebalo da ih podstaknete da rade, jer imaju veliki uticaj na budućnost deteta.

10.09.2024.

9:02

Izvor: Index.hr

0
Kako da naučite dete da bude disciplinovano
Studio Romantic/Shutterstock

Podeli:

Disciplina ima važnu ulogu u dečjem razvoju, podstičući nezavisnost i odgovornost kako odrastaju. Kada roditelji dopuštaju deci da preuzmu određene odgovornosti, uče ih bitnim životnim veštinama. Uz strpljenje i vođstvo, ove male navike mogu imati veliki uticaj na budućnost deteta. Usvajanje ovih navika pomaže deci da razviju veštine planiranja, timskog rada, strpljenja i upravljanja vremenom, a istovremeno podstiču dobro ponašanje i samodisciplinu.

Razvoj discipline proces je koji zahteva redovno, dosledno ponašanje. Male i jednostavne dnevne aktivnosti, koje s vremenom postaju navike, mogu napraviti veliku razliku u podučavanju dece važnosti lepog ponašanja i discipline, prenosi The Times of India.

Dozvolite im da sami organizuju svoje školske torbe

Dozvoljavanje deci da sama pakiraju svoje školske torbe uliva osećaj odgovornosti. Pomaže im u razumevanju vrednosti planiranja i organizacije. Deca će naučiti da preuzmu vođstvo, ali roditeljima će možda biti potrebna pomoć u vidu spiska za proveru. Ova mala rutina pomaže u određivanju prioriteta u poslu i podstiče nezavisnost.

Zamolite ih da počiste sto nakon obroka

Deca će naučiti vrednost saradnje i timskog rada kada pomažu u kući. To može biti jednostavno poput čišćenja stola nakon večere. Razvijaju osećaj odgovornosti za svoju okolinu. Iz ovog skromnog dela uče da su svi ukućani dužni da održavaju urednost i red. Kad se deci dodeljuju redovni  zadaci, osećaju se odgovornijima za svoje ponašanje.

George Rudy/Shutterstock

Podstaknite ih da sami slože svoju odeću

Iako se slaganje odeće može činiti kao jednostavan zadatak, uči decu strpljenju i obraćanju pažnje na detalje. Verovatnije je da će deca, koja nauče kako sama da slažu svoju odjeću, dobro brinuti o svojim stvarima. Deca stiču sposobnost da završe zadatak i osećaju se ponosno na svoj trud. Slaganje odeće jednostavna je praksa koja im pomaže da razviju samodisciplinu.

Naučite ih da spreme i organizuju svoje igračke

Deca uče vrednost urednosti kada spreme svoje igračke nakon igranja. Uče da preuzmu kontrolu nad svojim prostorom kada su odgovorna za održavanje čistoće svoje okoline za igru. Ovaj mali zadatak pomaže deci da postanu disciplinovanija te da nauče organizacijske veštine koje će im pomoći u budućnosti.

Uspostavite redovnu rutinu spavanja

Uspostavljanje redovne noćne rutine ključna je za izgradnju vrednosti samokontrole i doslednosti kod dece. Naučite da ih obavljanju određenih zadataka, poput pranja zuba, oblačenja pidžame ili čitanja knjige, koje moraju da obave pre spavanja. Oni uče veštine upravljanja vremenom i potrebu za uspostavljanjem ravnoteže između rada i igre.