Roditeljstvo

Trudnoća u petoj deceniji sve češća: Da li je to pravi izbor i šta kaže ginekologija? VIDEO

U toku 2023. godine u Srbiji su 55 beba rodile mame starije od 50 godina, što je podatak koji je mnoge iznenadio.

09.10.2024.

13:01

Izvor: superžena

0
Trudnoća u petoj deceniji sve češća: Da li je to pravi izbor i šta kaže ginekologija? VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Trudnoća posle četrdesete godine sve je češća pojava, a sve veći broj žena koje nisu našle partnera sa kojim žele da osnuju porodicu odlučuje se za samohrano majčinstvo.

Često se polemiše o tome da li neko može da odredi kada je pravo vreme za trudnoću i da li ono uopšte postoji.

A ima i onih koji ne mogu da nađu partnera ili prosto ne žele, a planiraju decu. Takvi ljudi su nekad čak i na meti negativnih komentara.

"Ja sam odlučila da uradim ili vantelesnu ili inseminaciju sa doniranim spermatozoidom. Krajem prošle godine sam došla u Narodni front i odlučila se za vantelesnu koja je uspela iz prvog puta. Ja nemam partnera, ali želim da imam dete", rekla je Jelena Vasić u emisiji "Jutro" na TV Prva.

Žene nekada žele potomstvo, ali iz različitih razloga ne mogu to i da ostvare.

"Treba biti uporan, ali i racionalan. Kada je u pitanju pomoć ženama da ostvare trudnoću u Srbiji, uradili smo mnogo. Žene mogu o trošku države da budu majke sa doniranim spermatozoidima nakon prolaska komisije", istakla je dr Ana Mitrović Jovanović.

Često smo ograničeni i različitim medicinskim problemima, medicina nema odgovor na sve, ali kada govorimo o tome kako vreme prolazi i nemamo ga više, obavezno se setimo glumice Ljiljane Jakšić koja je postala majka u 52. godini.

"Meni je ovo najlepši period u životu. Podrška je bila tu, podržavala sam i samu sebe, ja sam stalno išla sa mišlju da je to najlepša stvar koja može da mi se dogodi", istakla je glumica.

Prema rečima doktorke, ginekologija je jasna, najbolje vreme za ostvarivanje u ulozi majke je do 30. godine, ali je jasno da teorija nije uvek moguća u praksi.

Opširnije o ovome pogledajte u video-prilogu.

Izvor: Prva tv