Uređenje doma

Ovo su najgore boje za kuhinju, zaobilazite ih u širokom luku

Ako planirate da renovirate kuhinju, ove savete dizajnera imajte na umu!

04.05.2024.

9:54

Izvor: Krstarica/N.L.

0
Ovo su najgore boje za kuhinju, zaobilazite ih u širokom luku
brizmaker/Shutterstock

Podeli:

Renoviranje kuhinje može biti veliki poduhvat – skup i dugotrajan. Ipak, jedna od najvažnijih odluka koju možete da donesete u ovom procesu je odabir prave boje. Bilo da se radi o zidovima ili kuhinjskim elementima, ključno je izabrati pravu kako ne biste pogrešili i bili primorani da ponovo farbate.

Profesionalni dekorateri smatraju da su ovo najgore boje za vašu kuhinju:

Neonske nijanse

Mnogi trendovi su se vratili iz 80-ih i 90-ih, i dok nostalgija može biti zabavna, prema dizajnerki enterijera Ejmi Svicer, neonska boja u kuhinji ne bi trebalo da bude jedna od njih, prenosi Real Simple.

"Ne postoje stroga pravila o bojama za kuhinju, ali neki ljudi radije izbegavaju određene boje iz praktičnih razloga ili ličnih preferencija. Ja lično nikada ne bih uključila svetle neonske boje u kuhinju. To je zato što je skoro nemoguće uskladiti neonske nijanse sa ostatkom kuhinje. Bilo bi izazovno uklopiti ih sa drugim elementima u prostoriji.

Možete da razmislite o nekoj neonskoj nijansi za recimo presvlake za sedenje, ali kada je reč o zidovima ili kuhinjskim ormarićima, izbegnite ih".

Kuhinja nije mesto za tamne boje

"Veoma tamne boje čine kuhinju neprivlačnom", kaže Svitzer.

Još jedan problem sa tamnom bojom prema dizajnerima je to što ona takođe pokazuje ogrebotine i nesavršenosti uočljivije nego svetlija boja. Dakle, ako želite da uključite tamne boje u malu kuhinju, držite ih podalje od zidova i umesto toga koristite radnu ploču od tamnog kamena.

Svetle i visoko zasićene boje

Jedan od najvećih izazova u dizajnu je pokušaj da se stvori dom koji lako teče iz sobe u sobu. Super zasićene boje ovo dodatno otežavaju.

"Mi obično obeshrabrujemo sve boje koje su previše svetle ili zasićene, jer mogu da preplave prostor i odvrate pažnju od formiranja kohezivne estetike u celom domu. Ako volite jarke boje u kuhinji, umesto zidova i elemenata nađite dodatke u tim nijansama, toster, tanjire".