Uređenje doma

Ova tri tipa roditelja odgajaju razmaženu decu

Da li ste među njima?

27.08.2024.

12:58

Izvor: Krstarica

0
Ova tri tipa roditelja odgajaju razmaženu decu
lightwavemedia/Shutterstock

Podeli:

Nijedan roditelj ne namerava da odgaja razmaženu decu. Ali ako posetimo bilo koje igralište, tržni centar ili dečji rođendan, moguće je da ćemo biti svedoci lošeg ponašanja razmažene dece koja maltretiraju svoje roditelje.

"Ne tako davno, ovakvo ponašanje dece je bilo neprihvatljivo. Sada su glasni javni ispadi, kuknjava, svađe i maltretiranje roditelja postali norma", kaže terapeut Šon Grover za Psychology Today. On misli da razmaženost može biti podstaknuta tehnologijom.

"Pre nego što uperimo prst u roditelje, hajde da priznamo uticaj tehnologije na živote dece. Internet i društveni mediji su preplavili decu i suštinski su promenili njihovu rutinu. Brojne studije su pokazale da prekomerna zavisnost dece od tehnologije povećava anksioznost, depresiju i socijalnu izolaciju, što za rezultat ima lošu toleranciju na frustraciju", objasnio je Grover.

Tri specifične vrste roditelja podstiču loše vaspitanje dece

Međutim, psiholog dodaje da određeni tipovi roditelja ili stilovi roditeljstva mogu uticati na vaspitanje razmažene dece.

"Proveo sam mnogo godina pišući o deci koja maltretiraju svoje roditelje. Moja knjiga ‘Kada su deca u pravu’ detaljno opisuje šta su razlozi zbog kojih dobri roditelji donose loše odluke i odgajaju razmaženu decu. Tri specifična tipa roditelja podstiču takvo ponašanje", napomenuo je psiholog.

Evo koje je tipove izdvojio.

1. Roditelji koje su roditelji zlostavljali ili zanemarivali, pa žele da nadoknade detinjstvo dajući deci previše moći.

2. Roditelji koji pate od anksioznosti i ne mogu da vide svoju decu kako se muče, zato ih previše razmaze.

3. Roditelji koji imaju problema s donošenjem odluka prebacuju roditeljsku ulogu na svoju decu, odgajajući ih da se brinu o njima, umesto da bude obrnuto.

U zaključku, Grover je istakao pet glavnih posledica ovih obrazovnih metoda na osobine dece.

  • Niska tolerancija na frustraciju
  • Loše veštine rešavanja problema
  • Loša radna etika
  • Izazovi u socijalizaciji
  • Emocionalna nezrelost.