Praktični saveti

Kako do najlepših mermernih jaja iz lukovine: Magične šare na prirodan način

Uskoro će Uskrs i tradicionalno, omiljeno farbanje jaja kojem se svi radujemo, a u moru trikova i tehnika za ukrašavanje postoji i ona kojom dobijate takozvana mermerna jaja.

01.05.2024.

11:16

Izvor: Lepa i srećna/B. S.

0
Kako do najlepših mermernih jaja iz lukovine: Magične šare na prirodan način
3623/Shutterstock

Podeli:

Ovo je jedna od najlepših tehnika za farbanje jaja, potpuno prirodna, iako ih postoji bezbroj i svake godine se trudimo da bude nešto drugačije.

Sama tehnika farbanja je toliko jedostavna da će vas sigurno oduševiti, a rezultat toliko lep da ćete je sigurno koristiti i narednih godina.

Sve što vam je potrebno za mermerna jaja iz lukovine jesu:

- kuvana jaja

- ljuske od luka

- tanke hulahopke

- konac

- boja po želji

Mermerna jaja iz lukovine šaraju se tako što se ljuske luka usitne makazama, potom se kuvano jaje navlaži vodom kako bi se ljuske lepile za njega, a potom se jaje uvalja u usitnjenu ljusku.

Takvo jaje umotajte u komad tanke hulahopke i pričvrstite koncem, kao kada tradicionalno šarate jaja biljkama.

Postoje dva načina farbanja

1. Ovako pripremljena jaja spuštajte u proključalu vodu u koju ste dodali kašiku sirćeta i standardnu boju za jaja iz kesice i posle minut-dva vadite.

2. Ofarbajte ih potpuno prirodno u lukovini, ali u tom slučaju nemojte prethodno kuvati jaja, već ih ovako pripremite, stavite ljuske od luka u šerpu, nalijte vodu i spuštajte jaja unutra. Potom stavite da se kuva  desetak minuta, pa isključite ringlu i ostavite da se potpuno ohladi.

Na kraju odmotajte jaja, uklonite čarape i ljuske, i ostaćete oduševljeni prelepim mermernim šarama. U slučaju farbanja u lukovini, jaja će imati različite nijanse crvene boje, a ako ih budete farbali bojama iz kesice, u tom slučaju mogu biti šarenija, u zavisnosti od toga koju boju izaberete.

Što sitnije iseckate lukovinu, šara će biti više, ali prelep efekat se može postići i sa krupnijim komadima ljuske.