Praktični saveti

Ako je ovako budete čuvali, šargarepa može ostati sveža i do šest meseci

Nensi Birtvistl podelila je svoj jednostavan trik uz pomoć koga šargarepa ostaje sveža do šest meseci a da ne postane plesniva ili gumena.

12.03.2024.

16:26

Izvor: net.hr

0
Ako je ovako budete čuvali, šargarepa može ostati sveža i do šest meseci
Gamzova Olga/Shutterstock

Podeli:

Pravi je izazov održati dugo svežu šargarepu, posebno ako je kupujete u kesici. Ali Nensi je otkrila da može da ostane sveža do šest meseci.

Ona je u svojoj knjizi "Priručnik za zeleno baštovanstvo" otkrila da je prvo izvadila šargarepu iz plastične kese i nije je prala dok nije bila spremna da je pojede.

"Smatram da se neoprana šargarepa dobro drži u hladnoj fioci nekoliko nedelja, dok oprana šargarepa iz supermarketa koja se prodaje u plastičnim kesama traje samo nekoliko dana i postaje mokra, buđava i proklija ako se ne brine o njoj", rekla je ona.

Dakle, postoji trik: umotajte šargarepe u čistu pamučnu krpu ili kuhinjski ubrus pre nego što ih odložite. "Uzmite čistu krpu, navlažite je hladnom vodom, a zatim je položite na radnu površinu. Počevši od vrha, položite dve šargarepe jednu pored druge i preklopite preko vrhova i stranica", objasnila je Nensi.

"Dodajte još šargarepe, a zatim umotajte krpu u džinovsku kobasicu. Umotanu šargarepu možete staviti u frižider i može ostati sveža do šest meseci", primetila je ona.

Osim toga, ovaj sjajan savet važi i za ostalo povrće, ali ne smete mešati različite vrste povrća u jednu krpu.

"Ovako skladišteni u vlažnim ubrusima u odeljku za salatu u frižideru, vaše salate, voće i drugo povrće trajaće nedeljama, a ne danima", dodala je Nensi.

"Šargarepa je bila vlažna posle meseci skladištenja, nije imala mrlje nakon ljuštenja, bila je čvrsta i savršene boje i imala je isti ukus i teksturu kao i svaka druga šargarepa", otkrila je ona.