Recepti

Mnogi za ovu hranu misle da je posna, a nije

Uskršnji post smatra se najstrožim, traje sedam nedelja ili 48 dana i najduži je post u pravoslavnom kalendaru.

20.03.2024.

17:00

Izvor: Stvar ukusa

2
Mnogi za ovu hranu misle da je posna, a nije
Chzu/Shutterstock

Podeli:

Ove godine uskršnji post trajaće od 18. marta do 4. maja. U smislu ishrane, post jednostavno podrazumeva odricanje od hrane životinjskog porekla, namirnica koje često koristimo kao što su meso, jaja, mleko, sir...

Većina vernika strogo vodi računa o tome šta  jede u vreme posta, a danas na tržištu ima dosta posnih namirnica koje su odlična zamena mrsnim. Tako da zapravo nije teško napraviti ukusno jelo ili poslasticu! 

Međutim, tu postoji i jedna "caka". Odnosno, u većini prodavnica možete da pronađete namirnice na kojima velikim slovima piše da su posne, a da ipak sadrže tragove mleka ili jaja. Zato je važno da uvek detaljno pročitate deklaraciju. Većina Srba kupuje namirnice za koje veruje da su posne, a ne zna da zapravo u tragovima sadrže mrsne sastojke.

Koje namirnice jedete u postu, a ne bi trebalo?

Sir od soje je 100% postan, a za ostale proverite da li  sadrže kazein, protein koga ima jedino u mleku. Tako ćete moći da odredite koji su biljni sirevi posni.

Čokoladne bananice nisu posne jer se želatin koji se nalazi u njihovom sastavu pravi od životinjskih kostiju. Postoji i biljni želatin, pa uvek na deklaraciji proverite koji su koristili. Obratite pažnju i na napolitanke, jer čokoladni prelivi nisu samo od kakaoa, koji je postan, nego sadrži i mleko ili mleko u prahu.

U mnogim pecivima i testenini ima jaja ili jaja u prahu, zato nije svaka testenina (makarone, špagete, taljatele) posna. Na primer, hleb se u nekim pekarama premazuje smesom koja sadrži jaja, kako bi korica bila sjajna i  hrskava.

Mnogi su uvereni i da je riblja pašteta posna, pa je kupuju bez razmišljanja, ali ipak pročitajte deklaraciju. Ako želite da budete sigurni, domaću paštetu od tune napravite kod kuće. 

Ovo važi i za smoki i ostale "biljne" grickalice koje nisu posne, jer u sebi sadrže mleko u prahu.  

Ukoliko niste sigurni, uvek je dobra preporuka da tokom posta koristite sveže i neobrađene namirnice, dakle sveže voće i povrće, koje ćete sami pripremiti, sa dodatkom biljnog ulja ili bez njega, po vašem izboru.