Recepti

Pripremite najbolje jelo prve sezone MasterChefa, donosimo vam recept

Specijalitet pobednice "MasterChefa" Tanje Simić proglašen je najboljim u prvoj sezoni kulinarsko-takmičarskog šou programa.

24.03.2024.

13:16

Izvor: Prva.rs

11
Pripremite najbolje jelo prve sezone MasterChefa, donosimo vam recept
Printscreen/TV Prva

Podeli:

U pitanju je recept za file pastrmke na smotuljku od čičoke i prosa u supi od puterice i peršuna sa tartufima. Zahvaljujući upravo ovom jelu osvojila je tri čiste desetke sudija i zasluženo ponela titulu pobednice prve sezone "MasterChefa" koja je tokom prethodnih meseci emitovana na Prvoj televiziji, a prijave za drugu sezonu već su u toku.

Sastojci:

- fileti pastrmke
- puterica
- crni tartuf
- peršun
- limun
- puter
- listici badema
- čičoka
- proso
- salot
- mladi luk
- beli luk
- so i biber
- bujon od povrća
- listići badema

Postupak:

Skuvati proso po uputstvu. Očistiti čičoke i iseckati na kockice jednake veličine. Na maslinovom ulju prodinstati salot, mladi luk i čičoke. Dodati sitno seckan beli luk, majčinu dušicu i proso umešati na kraju. Začiniti solju i biberom. Kratko blansirati najlepše listove zelene salate, pa ih odmah potapati u vodu s ledom kako bi se sačuvao hlorofil i time zadržala svetlo zelena boja lišća. Smesom puniti listove zelene salate u obliku pljosnatog valjka.

Prodinstati salot i zelene delove mladog luka na maslinovom ulju. Dodati zelenu salatu i vrlo kratko je termički obraditi, svega jedan minut zajedno na tiganju. Sve to ubaciti u blender, dodati bujon od povrća i celu vezu svežeg peršuna. Blendirati 2-3 minuta i procediti kroz cediljku kako bismo odstranili sve krupnije ostatke.

Supu osvežiti limunovim sokom po ukusu i začiniti solju i biberom. Očišćene filete pastrmke začiniti solju i biberom, kratko ispržiti na puteru, prvo na strani kože, pa okrenuti, skloniti s ringle i ostaviti na tiganju još dva minuta. Listiće badema nežno tostirati na tiganju.

Servirati u poludubokom tanjiru supu, nakon toga složiti smotuljak ispod fileta ribe, posuti seckanim, pečenim bademima i narendati listiće crnog tartufa.