Lepota žene

Pravila koja morate znati kada birate šampon: Manje je više

Danas postoje šamponi za svaki tip ili problem kose. Međutim, i promene sezone i vremena mogu uticati na njen kvalitet, zato je dobro razmisliti o eventualnoj promeni rutine.

28.05.2024.

9:52

Izvor: 24sata.hr/Dubravka Prpić Znaor

0
Pravila koja morate znati kada birate šampon: Manje je više
Prostock-studio/Shutterstock

Podeli:

Izbor dobrog šampona može biti veliki izazov zbog bogate ponude na tržištu. Svako malo brendovi donose nove predloge, ali našoj kosi dovoljan je samo jedan, ključno je da ga odaberemo u zavisnosti od tipa kose. Ipak, nije dobro preterati i stalno koristiti nove formule te treba odabrati osnovni ritual i toga se držati. Niz opcija ponekad nas inspiriše da koristimo previše toga – no, ovde ipak važi pravilo manje je više.

Prvi korak u izboru šampona je definisanje tipa kose. Normalna je kosa zdrava, balansirana, nije previše masna ni suva. S druge strane, masna kosa brzo se masti i može izgledati sjajno i slepljeno već nakon jednog dana. Suva kosa je krhka, beživotna i sklona pucanju. Ipak, kosa s vremenom menja izgled i kvalitet, moguće da usred niza tretmana postaje oštećena.

To može biti rezultat hemijskih tretmana poput farbanja ili izbeljivanja, ili toplotih uređaja kao što su pegle za kosu i uvijači.

Sastojci u šamponu igraju ključnu ulogu u njegovoj delotvornosti. Obratite pažnju na sulfate, koji su sredstva za čišćenje. Mogu biti previše oštri za osetljivu ili suvu kosu, pa ako imate takav tip kose, potražite šampone bez sulfata.

puhhha/Shutterstock

Parabeni i silikoni su još jedna grupa sastojaka koje neki ljudi preferiraju da izbegavaju zbog potencijalnih iritacija na temenu. Prirodni sastojci poput arganovog ili kokosovog ulja, keratina i biljnih ekstrakata mogu biti nežniji i hranjiviji za kosu.

Ako se borite s peruti, idealni su šamponi s aktivnim sastojcima poput cink piritiona, selen sulfida ili ketokonazola. Ako imate ofarbanu kosu, odaberite šampone koji su namenjeni očuvanju boje i zaštiti od izbleđivanja.

Za tanku ili retku kosu, najbolji su šamponi koji dodaju volumen i punoću.