Zdravlje žene

Oslepela zbog filera s interneta: Sama ga ubrizgala i sad prolazi kroz pakao

Do komplikacija je došlo nakon što je ubrizgala filer koji je prethodno kupila na internetu.

25.04.2024.

9:28

Izvor: 24ur.com

0
Oslepela zbog filera s interneta: Sama ga ubrizgala i sad prolazi kroz pakao
Focus and Blur/Shutterstock

Podeli:

Mlada žena izgubila je vid usled komplikacije izazvane ubrizgavanjem dermalnog filera i trenutno je hospitalizovana u Urgentno-kliničkom centru u Ljubljani.

Filer je kupila na internetu, na jednom od najpoznatijih i najvećih sajtova, stala pred ogledalo te ga sama ubrizgala u kožu čela bez ikakvog predznanja za ovakve estetske zahvate. Došlo je do komplikacija, pa na jedno oko ubrzo ništa nije videla, a lekarsku pomoć je potražila tek sutradan.

"Imamo oko sat, sati i po vremena da to otopimo, a i u ovom slučaju se ponekad dogodi da se vid ne vrati potpuno", objasnila je Katarina Vujkovac Mahmutović iz UKC Ljubljana, specijalista za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju.

Kako objašnjava stručnjakinja iz ove ustanove, žena je filer ubrizgala direktno u venu, što dovodi do začepljenja vene koja hrani jedan deo lica, a može se odraziti i na arteriju koja hrani oko. Najrizičnije područje je između obrva i zove se glabela (bore mrštenja, bore između obrva), a to područje bogato je krvnim žilama.

Stručnjaci upozoravaju da ovo nikako ne bi trebalo sami da radite, kao ni da se prepuštate rukama onih koji nisu medicinski obučeni za i one najmanje zahtevne kozmetičke tretmane, piše slovenački "24 sata".