Zdravlje žene

Ove stvari nikako ne bi trebalo da radite pre seksa

Evo koje stvari mogu biti opasne za žensko zdravlje ukoliko ih radite pre seksualnog odnosa, prema tvrdnjama lekara.

23.05.2024.

18:10

Izvor: 24sata.hr

2
Ove stvari nikako ne bi trebalo da radite pre seksa
LightField Studios/Shutterstock

Podeli:

Žene pre seksa nikako ne bi trebalo da idu u toalet da mokre, jer ako uriniraju pre odnosa time povećavaju rizik od nastanka bolnih urinarnih infekcija, tvrdi urolog Dejvid Kaufman.

On navodi kako je ideja da žene treba da mokre pre seksa, kao i nakon, toliko učestala da se pretvorila u globalni mit u koji svi veruju. Ipak, ističe da je jedan deo mita tačan - onaj po kojem žene obavezno treba da mokre posle seksa, jer se na taj način ispiraju bakterije s kojima je došla u kontakt, a čest su uzrok infekcije mokraćnih puteva, navodi Daily Mail.

S druge strane, uriniranje pre seksa je najveći uzrok tzv. cistitisa medenog meseca, odnosno infekcija koje nastaju povezane sa seksom.

Seks kao uzrok problema

I preterivanje sa seksom može biti opasno za žensko zdravlje, tvrde lekari. Dugotrajni seks, kao i nekoliko odnosa na dan, mogu prouzrokovati infekciju urinarnog trakta. Iako ima romantično ime, ova bolest može biti jako bolna, piše Women's Health.

Infekcija je češća kod žena koje nisu nikad rađale, a neke žene mogu da je dobiju nakon svakog seksualnog odnosa. Rizik se može smanjiti ako se nakon seksa mokri, napomenula je Beverli Vajpl, profesorka sa Univerziteta Nju Džersi.

Simptomi

Simptomi se najčešće pojave u roku jednog ili dva dana, a  karakterizuje ih bol kod mokrenja, učestalo mokrenje, promena boje urina i bolovi u području iznad stidne kosti. Ako se ne leči na vreme može prouzrokovati infekciju mehura i bubrega, piše About.com.

4 PM production/Shutterstock

Lečenje

Čim primetite prve simptome preporučuje se da zatražite pomoć lekara. On će po potrebi prepisati antibiotike koji će izlečiti infekciju.

Takođe, treba povećati unos vode ili soka od brusnice što će pospešiti mokrenje, a samim time i čišćenje bakterija iz urinarnog trakta. Sve dok se infekcija ne izleči seks je najbolje izbegavati.

Pre seksa se ne pije ni svaki lek

Antihistaminici, lekovi koji se standardno prepisuju za smanjivanje simptoma alergije poput osipa, oticanja, kijavice ili svrabeža, nešto su što žene ne bi trebalo da piju pre seksa.

Naime, istraživanja su pokazala kako antihistaminici deluju tako da opuštaju sva tkiva tela - od usne šupljine pa sve do genitalnog područja.

Samim time, postizanje uzbuđenog stanja za ženu će biti otežano, čime će se smanjiti i količina vaginalne sluzi. Ona je tu da učini seks prijatnim, ali i pospešuje orgazam, pa bi upravo tableta za alergiju mogla da učini seks manje ugodnim.