Veze i odnosi

Istraživanje kaže: Žene sve više varaju partnera, najčešće u ovim godinama

Sve što ste do sada mislili o muškoj i ženskoj prevari zaboravite, evo šta je pokazala najnovija studija.

18.06.2024.

20:27

Izvor: 24sata.hr

28
Istraživanje kaže: Žene sve više varaju partnera, najčešće u ovim godinama
Melnikov Dmitriy/Shutterstock

Podeli:

Iako društvo često ima pretpostavku da žene u vezama i brakovima manje varaju, te da je to ipak muška aktivnost, neka istraživanja ističu da to nije tako. Ovo su razlozi zašto varaju i u kojem životnom periodu.

Studija napravljena u Holandiji pokazala je da oko 15 posto udatih žena barem jednom prevari svog supruga, dok to isto učini oko 20 posto muškaraca.

Uspešne žene s visokim primanjima spremnije su da koketiraju i upotrijebe "ženske" čari kod muškaraca, a istraživači smatraju da je razlog tome više samopouzdanja, liberalniji pogledi i više prilika za prevaru nego kod žena vaspitanih u tradicionalnom "duhu" i sa slabije plaćenim zanimanjima.

"I kod žena i kod muškaraca moć deluje kao afrodizijak, a pogrešna je pretpostavka da žene zbog preljube osećaju više krivice, čak štaviše, one nakon preljube imaju manju grižu savesti", rekao je voditelj studije, profesor Džoris Lamers sa Univerziteta Tilburg.

Religioznost i moralna uverenja nisu ni izbliza toliko povezani sa spremnošću pojedinca da prevari svog stalnog partnera, kao što su to prilika, mogućnost i moć.

Ground Picture/Shutterstock

Osim toga, istraživanje je utvrdilo da su rane 30-e godine najčešće životno doba u kojem žene varaju, a to objašnjavaju smanjenom plodnošću i fokusiranjem na seksualne aspekte odnosa, po kojima muškarce ne procenjuju po principu "da li bi bio dovoljno dobar otac mojoj deci".

Britanska kolumninistkinja Dijana Epljard naglašava kako u društvu još uvek postoje različita mišljenja o muškoj i ženskoj prevari, i dok će muškarca opravdati jačim polnim nagonom, korišćenjem prilike, pa čak i do toga da ga je neka žena zavela, žene koje varaju proglašavaju proračunatima i bezosećajnima, kao i "razarateljkama" porodice.

Ona smatra da je po pitanju vernosti, manje važan pol ili obrazovanje, već isključivo karakter i mogućnosti koje se čoveku pružaju, a motiv je najčešće sebičnost i kratkotrajni užitak.